Jöhet az alakváltásra képes kvadrokopter

zürichi egyetem kvadrokopter drón
Képes változtatni az alakját a kutatók kvadrokoptere
Vágólapra másolva!
Elsősorban a mentési és felderítési műveleteknél jöhet jól a tudása.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a vállalatok és az állami szervek körében is terjedni kezdett a drónok használata, hiszen jó néhány olyan jellegű munka létezik, amelyek esetében felettébb hasznosak lehetnek a kvadrokopterek. Az eszközök egyik legnagyobb állami felhasználói idővel valószínűleg a tűzoltók lesznek, nekik nagyon sokat segíthetnek a kamerával és hőkamerával felszerelt drónok.

Képes változtatni az alakját a kutatók kvadrokoptere Forrás: Zürichi Egyetem

A Zürichi Egyetem kutatói elsősorban rájuk gondolva egy különleges drón fejlesztésébe kezdtek. A kvadrokopterük abban különbözik a megszokott modellektől, hogy képes egyenként szabályozni a motorokat tartó karjainak a pozícióját,

repülés közben meg tudja változtatni az alakját.

Ennek köszönhetően mondjuk egy beomlott épület esetén sokkal több opciót kínál a manőverezésre: a kezelője olyan formájú és méretű réseken is képes lehet átküzdeni, amelyek megállítanák a klasszikus formájú modelleket.

A jelenlegi prototípus csak néhány szabályos alakzatba képes rendezni a motortartó karjait, de fontos célkitűzés, hogy a lehetőségekhez mérten minél több szabálytalan alakzatot is támogasson az eszköz.

Az utóbbi bravúrhoz nem csak az egyensúlyozó algoritmusok továbbfejlesztésére lesz szükség, a kutatók szeretnék megoldani, hogy vízszintes mellett függőleges síkban is mozgathatóak legyenek a motortartó karok.

Emellett teljesen autonóm működési móddal is fel kívánják felvértezni, hogy például magától képes legyen feltérképezni egy épületet, személyek után kutatni benne.

Ez tűnik a messze legambiciózusabb célkitűzésnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!