Hamarosan letaszítják trónjáról a világ legnépszerűbb YouTube-videósát

Vágólapra másolva!
Ha valaki felteszi a kérdést, melyik YouTube-csatorna rendelkezik a legtöbb feliratkozóval, arra 2013 óta stabilan egyetlen válasz létezik: PewDiePie. A svéd úriember éveken keresztül behozhatatlannak tűnő előnnyel vezeti a videós oldal toplistáját, ám idén már látszani kezdett, hogy kapott egy nagy kihívót a T-Series képében, ami az elemzők szerint hamarosan átveheti a vezetést.
Vágólapra másolva!

A cikk írásának pillanatában a helyzet így néz ki:

  • PewDiePie: 69 088 923 feliratkozó
  • T-Series: 68 384 151 feliratkozó.

A különbség tehát körülbelül 700 ezer, ami alapvetően nem kevés, és továbbra is mindkét csatorna tudja növelni közönségét, azonban az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján ez a T-Series számára gyorsabban megy.

Sőt, a SocialBlade nevű elemzőcég statisztikái szerint a trón átvételének már meg kellett volna történnie, de úgy látszik, hogy PewDiePie egy kicsit bele tudott erősíteni, és el tudja odázni a látszólag elkerülhetetlent.

De ki az a PewDiePie és miért ő a legnépszerűbb?

A PewDiePie becenév mögött egy svéd fiatal, Felix Kjellberg rejtőzik, aki kezdetben magát közvetítette, amint különböző videójátékokat játszik. Ezek jellemzően a horror műfajából kerültek ki, így a közönség jól szórakozott azon, hogy emberünk miként ijed halálra, és közben milyen vicces kommentárt fűz az egészhez.

A sokszor meglehetősen primitív, inkább a fiatalabbakat célzó, szabadszájú stílusa miatt sokan nem kedvelik egyébként, de egy dolgot még jellemzően ők is elismernek: miután egyre nagyobb népszerűségre tett szert, egyre több ismeretlen, független fejlesztésű játékról kezdett el közvetíteni, olyan láthatóságot (kvázi ingyen reklámot) biztosítva ezzel a készítőknek, amire egyébként valószínűleg sosem tehettek volna szert.

PewDiePie, avagy valódi nevén Felix Kjellberg. Forrás: PewDiePie

Később aztán már nem csak játszott, de videoblogot is csinált különböző témákat és a saját életét is boncolgotva, így rendkívül hűséges követőtábort tudott kialakítani.

Nem véletlen, hogy már 2015-ben messze ő kereste a legtöbb pénzt a YouTube-ozásból, akkor éppen egy évben 12 millió dollárt.

Kjellberg elképesztő népszerűségét mutatja, hogy át tudta törni a mainstream média falát is: Stephen Colbert vendége volt az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb talkshow-jában, szerepelt a South Parkban, és egy gyümölcsöző megállapodást kötött a Disney által üzemeltetett, kifejezetten YouTube-os műsorokat készítő és menedzselő Maker Studiosszal.

Csak aztán jöttek a botrányok.

Sokaknak már az sem tetszett, hogy alkalmanként elejtette az amerikai fekete bőrűek számára kifejezetten sértő N-betűs szót, de aztán ennél is tovább ment. A szabadúszó munkavállalókat gyűjtő Fiverr nevű oldalon keresztül fizetett két ázsiainak, hogy tartsanak fel egy táblát antiszemita szöveggel, majd egy másik férfinak, hogy Jézusnak öltözve filmezze le magát, amint éppen azt mondja, hogy „Hitler nem tett semmi rosszat”.

Az ügyet a Washington Post robbantotta ki, aminek következtében Kjellberg elvesztette a busás pénzeket hozó prémium megállapodását a YouTube-bal, valamint a Disney is elhatárolódott tőle.

Kjellberg szerint semmi bántó szándék nem volt abban, amit csinált, pusztán azt akarta bebizonyítani, hogy a Fiverr oldalon tényleg találni egy rakás olyan embert, akik szó szerint bármit megtesznek egy kis pénzért. Persze a hatalmas médiafelháborodás után ezt már nem nagyon lehetett megmagyarázni.

Mindenesetre a botrányok nem tettek be PewDiePie népszerűségének, a követőinek száma azóta is folyamatosan emelkedik.

A nagy kihívó Indiából

Azonban váratlan helyről kapott konkurenciát, már ami a feliratkozók számát illeti, mert témában aztán nem is állhatna egymástól távolabb a két csatorna. A T-Series ugyanis egy indiai médiaóriás által üzemeltetett oldal, ami leginkább a zenére koncentrál, és míg PewDiePie leggyakrabban naponta rak fel egy-egy új videót,

addig az ázsiaiak akár napi négy-öttel is jelentkeznek.

Az elemzők szerint a T-Series sikere több dologgal magyarázható. Egyrészt India internethasználóinak száma hatalmas ütemben növekszik, így rengeteg teljesen új felhasználót tud bevonzani az oldal, valamint helyben még nagyon kevés a tényleg minőségi tartalmat közlő csatorna, tehát nem túl nagy a verseny.

Másrészt a hatalmas indiai filmipar, a Bollywood által előállított zenék elképesztően népszerűek, ám nem férhetőek hozzá olyan könnyen digitális formában, mint a nyugati filmzenék, amiket egyszerűen megvehetünk akár az Apple, akár az Android áruházában, és persze egy rakás más zeneszolgáltató alkalmazás révén.

Így a helyi közönség számára nagy előny, hogy ezeket egyszerűen meghallgathatják YouTube-on.

PewDiePie persze a „veszélyre” reagált is egy videóval (ez itt pár sorral fentebb látható) a maga (ma már sokszor) nehezen emészthető stílusában, amiben egy halálig tartó kardpárbajra hívta ki a T-Series csatornát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!