Titkolja az eladási számait az Apple

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple CEO Tim Cook waves as he arrives on stage during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Már nem tartja a befektetők számára relevánsnak ezeket az információkat.
Vágólapra másolva!

A tőzsdén jegyzett összes céghez hasonlóan az Apple számára is kötelező a befektetőinek rendszeres tájékoztatása, a negyedéves üzleti jelentéseiből kritikus információk derülnek ki a vállalat teljesítményével kapcsolatban. A nyilvános jelentéseiben az Apple eddig mindig mellékelte az eladott hardverek számát, azonban most decembertől ennek vége lesz: nem fog kiderülni, hogy mennyi iPhone, iPad, vagy éppen Mac talált gazdára az éppen vizsgált időszakban.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója szerint a konkrét eladási számoknak már nincs érdemi jelentőségük, a befektetők elsősorban a bevételhez és profithoz hasonló számokra kíváncsiak.

A lépés nem meglepő, hiszen az Apple most már évek óta folyamatosan emeli a termékeinek az árait, mostanra pedig olyan szintre jutott ez a törekvés, hogy az eszközei már az egyesült államokbeli középosztály alsó szegmense számára is elkezdtek luxuscikkekké válni.

Előbb vagy utóbb el fog jönni az a pillanat, mikor a folyamatos áremelések, vagy éppen egy újabb gazdasági válsághoz hasonló külső tényező miatt csökkenni kezdenek az Apple eszközeladásai, ami nyilván nem mutatna jól a jelentésekben

Viszont az áremelések, továbbá az egyéb üzletágak jó szereplése miatt az eladások stagnálása vagy csökkenése nem feltétlenül fog kevesebb bevételben vagy profitban lecsapódni. A befektetők (különösen a rövid távban gondolkodók) nyilván rosszul reagálnának a csökkenő eladások hírére, az emiatt csökkenő részvényárfolyam, továbbá az árfolyamingadozás pedig bosszantaná a hosszabb távú befektetőket.

A hosszabb távú befektetők érdekeinél tartva az erős középosztálybeliek és a tehetősek kiszolgálásának van egy további nagy előnye az Apple számára: ezek a vásárlók nem csak magasabb összegeket képesek kifizetni a termékekért, de anyagilag messze stabilabbak az átlagembereknél.

Nem az említettek mennek elsőként csődbe, ha mondjuk kitör a következő gazdasági válság.

A rövid távú befektetőket különösen érdeklő eladási számok elrejtése a hosszabb távú befektetők érdekeit szolgálja. Az Apple jelenlegi üzleti stratégiájában nem az eladott eszközök száma a legfontosabb metrika, hanem az átlagos eladási áruk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!