Sürgősen frissíteni kell a PDF-olvasókat

Woman using a laptop late at night Beautiful Wireless Technology Computer Businesswoman Women Busy Hand On Chin Urgency Working Late Sitting Choosing Working Mobility Deadline Connection Communication Concentration Dark Business Night Home Interior Office
Young attractive woman sitting at desk and working with a laptop late at night
Vágólapra másolva!
Az Adobe és a Foxit is irgalmatlan mennyiségű sérülékenységet javított.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években nagy csendben egy rendkívül hasznos fejlesztés került a modern böngészőkbe, mindegyik képessé vált a PDF formátumú dokumentumok megjelenítésére. A böngészők telepítésekor a PDF-ek megnyitása ráadásul automatikusan a legutóbb telepített böngészőhöz szokott rendelődni, így a számítógépezők oroszlánrészének már jó ideje nem kell külön PDF-megjelenítő programot telepítenie.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Demaerre

Most már nyugodtan kijelenthető, hogy ez a PDF-ipari fordulat nem pusztán kényelmi, de biztonsági szempontból is a számítógépezők előnyére vált. Az Adobe Reader biztonsági szempontból köztudottan egy katasztrófa, hétfőn is érkezett hozzá egy 86 sérülékenységet javító frissítés, amit természetesen minél előbb érdemes telepíteniük a felhasználóknak.

Ami ennél is meglepőbb, hogy kedden a rivális Foxit PDF Reader és Foxit PhantomPDF termékek is kaptak egy óriási patchet, a fejlesztők összesen 116 sebezhetőségtől szabadították meg az alkalmazást. Ebből 18-at a Cisco Talos biztonsági cég fedezett fel, mindegyik kritikus besorolást kapott.

Hab a tortán, hogy ezek közül 12 darabot úgy is ki lehet használni, ha az áldozat egyszerűen meglátogat egy támadó kóddal ellátott weblapot, miközben aktív a Foxit böngészőbeépülője.

Ha nincs tényleges szükség a dedikált PDF-olvasóra, akkor érdemes eltávolítani ezeket a szoftvereket, és inkább a böngészővel megnyitogatni a dokumentumokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!