Jövő héten jönnek az új iPhone-ok, eddig ezeket tudjuk róluk

Vágólapra másolva!
Egy hét múlva, szeptember 12-én bemutatják az idei iPhone-modelleket, ami persze azt is jelenti, hogy az utóbbi időben egyre több információ szivárgott ki a telefonokról, és persze a szokásos elemzők és bennfentesek is előálltak a maguk jövendöléseivel. Ezek alapján pedig viszonylag pontosabb képet kaphatunk az Apple idei csúcskészülékeiről.
Vágólapra másolva!

Új modellek, új méretek

Az jelenleg szinte biztosnak tűnik, hogy az Apple három telefont fog bemutatni az új cupertinói központjában található Steve Jobs Theatre-ben. Ezek között pedig lesz két drágább, és egy kevésbé drága modell. A két drágább változat a jelenlegi iPhone X továbbfejlesztése lesz: az egyik iPhone XS néven érkezik majd 5,8 hüvelykes kijelzővel, míg az iPhone XS Plus (vagy iPhone XS Max) egy igazi monstrum lesz a maga 6,5 hüvelykes képátlójával. Igaz, mivel a kávákat tovább minimalizáják, azért viszonylag használható méretű marad majd.

Mindkettőben közös, hogy OLED kijelzőt használnak majd, míg a harmadik, olcsóbb modell megmarad a hagyományos LCD-nél.

Érdekes módon azonban ez méretben a két drága modell közé érkezik majd a maga 6,1 hüvelykes képátlójával. Ennek a nevéről még nem igazán érkeztek információk, sokak szerint egyszerűen csak iPhone-nak hívják majd.

Ami egyébként a fizikai méreteket illeti, az iPhone XS az információk szerint ugyanakkora lesz, mint az iPhone X, csak éppen egy picit vastagabb, amire a nagyobb hátsó kamera miatt van szükség.

Alul az iPhone XS, felül az XS Plus, mindkettő az új, arany színben Forrás: 9to5Mac

Még jobb kamerák, végleg eltűnő Home gomb

Kamerák tekintetében egyelőre csak annyi látszik biztosnak, hogy mind az iPhone X, mind pedig az iPhone XS hátulján dupla lencsét találunk majd, mindkettő megmarad a 12 megapixeles méret mellett, és mindkettő optikai képstabilizálót kap. Vélhetően egyszerűen a tavalyi egységek továbbfejlesztéséről van szó.

A nagy változás állítólag a szoftveres háttérben lesz, az Apple ugyanis a Samsunghoz és a Huwaei-hez hasonlóan a mesterséges intelligencia segítségét veszi majd igénybe ahhoz, hogy felismerje a témát, és akkor állítsa be a kamera különböző értékeit.

Az "olcsóbbik" iPhone hátulján az információk szerint egy darab lencsét kapunk, viszont állítólag az Apple különböző szoftveres trükkökkel el tudja érni, hogy a kétkamerás rendszerekhez hasonló effektusok is elérhetővé váljanak, mint például a háttérkimosásos mélységélességes csodák.

Egy dolog viszont mindhárom modellben közös lesz: az iPhone X-szel bemutatkozott előlapi TrueDepth kameraszenzor-sziget. Erre ugyebár a FaceID arcfelismeréses azonosítás miatt van szükség, az Apple ugyanis végleg le akar számolni a Home gombbal, az egyik jövőbeli modellen sem tér majd vissza.

Nagyobb tárhely, nagyobb akkumulátor

Az elemzők és bennfentesek azt mondják, hogy az iPhone XS körülbelül 10%-kal nagyobb akksikapacitással érkezik, mint a 2716mAh-s tavalyi modell. Az iPhone XS Plus azonban már egy hatalmas, 3300 vagy 3400mAh-s telepet kap, ami még a nagyobb kijelző ellenére is jelentősen megdobhatja az üzemidőt.

Jelenleg úgy tudni, hogy az Apple nem akarja leváltani az iPhone saját töltőcsatlakozóját, így az USB-C-re egyelőre nem számíthatunk.

Jó hír viszont, hogy a vállalat most már az információk szerint alapból gyorstöltőt mellékel majd a készülékekhez, amit ugye eddig külön kellett megvásárolni, ez pedig ugye finoman szólva is röhejes ilyen drága telefonok esetében.

Tárhely tekintetében is bővülés várható: az eddigi 64GB-os és 256GB-os változatok mellé bejön az 512GB-os opció, legalábbis a két drágább modell esetében.

Szintén arany színben az új iPhone XS, hátulról Forrás: MacRumors

Még erősebb hardver, két SIM-kártya támogatása

Ami a nyers hardvert illeti, szokás szerint az Apple bemutatja a saját fejlesztésű processzorának legújabb verzióját, az A12-es chipet. Ettől hatalmas újdonságokra nem kell számítani, nyilván még gyorsabb lesz, és a tervezők még inkább ráfeküdnek a mesterséges intelligenciára.

Az Apple sosem közli hivatalosan, hogy mennyi memóriát tesz a telefonjaiba, így általában meg kell várnunk, amíg valaki szétkapja őket, hogy kiderüljön az igazság. Mindenesetre az elemzők most azt mondják, hogy a két drágább modell 4GB memóriát kap majd, míg a kisebbikbe 3GB kerül.

Ennél azonban talán fontosabb, hogy úgy tűnik az Apple végre beadja a derekát, és legalább a legnagyobb modell esetében lehetővé teszi, hogy két SIM-kártyát helyezhessünk el benne.

Mondani sem kell, hogy ezt gyakorlatilag az iPhone megjelenése óta kérik már a felhasználók.

Az Apple korábban mind a Qualcommtól, mind pedig az Inteltől is rendelt hálózati modemeket a telefonjaihoz, mostantól azonban már kizárólag az Inteltől vásárol. Ez azért teremt érdekes helyzetet, mert egyébként ezek sebessége elmarad a Qualcomm legújabb modemjeitől. Mondjuk különbséget egyébként sem lehetne észrevenni, mert az Apple korábban is mesterségesen korlátozta a Qualcomm modemjeinek sebességét, hogy ne legyenek különbségek a különböző iPhone-ok között.

Megjelenés, árak

Mivel az Apple jellemzően a bemutatót követően egy vagy két héttel, pénteken dobja ténylegesen piacra az új telefonokat, így arra számíthatunk, hogy szeptember 21-től vagy szeptember 28-tól lehet majd megvásárolni őket. Az előrendelés persze valószínűleg ennél hamarabb elindul majd.

Az árak tekintetében az elemzők szerint az iPhone XS megörökli majd a tavalyi modell 999 dolláros árcéduláját, míg a nagyobb modell 1199 dollárba kerülhet. Az új, "olcsó" iPhone-ra 699 dollár környéki árat tippelnek, ezzel körülbelül az iPhone 8 megjelenéskori árához igazodva.

Szóval izgalmas bemutatóra számíthatunk jövő héten, amit egyébként mi is közvetíteni fogunk itt az Origón!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!