Behajtókat küldött egy cégre az IndieGoGo

Sinclair ZX Spectrum Vega+
Sinclair ZX Spectrum Vega+
Vágólapra másolva!
Elege lett a Sinclair ZX Spectrum Vega+ körüli kálváriából.
Vágólapra másolva!

A közösségi finanszírozós projekteket anyagilag támogatóknak nagyon fontos tudniuk, hogy semmiféle garancia sincs a támogatott termékek megvalósulására. A hardveres projektek támogatása különösen nagy rizikóval jár, hiszen a szokásos ezeregy buktató mellett a hardvertervezés már önmagában is egy nagyon komoly szaktudást igénylő feladat, a kütyük tömeggyártásának előfinanszírozása és tető alá hozása pedig gyakorlatilag egy rémálom.

Sinclair ZX Spectrum Vega+ Forrás: Retro Computers

A valamilyen oknál fogva elbukott projektek esetében éppen ezért is nagyon ritka, hogy a közösségi finanszírozási szolgáltatást nyújtó platformok nekimenjenek a projektgazdáknak, hiába nem képesek azok anyagilag kártalanítani az adakozókat. A kivétel persze erősíti a szabályt, a Kickstarternél jóval megengedőbb és flexibilisebb IndieGoGo most egy adósságbehajtó céget szabadított rá a brit Retro Computersre, hogy legalább részben kártalanítani tudja a Sinclair ZX Spectrum Vega+ projekt támogatóit.

Az ezer klasszikus játékkal előtöltött, retró kézikonzol jelenleg az IndieGoGo egyik legkellemetlenebb vicce.

A közösségi finanszírozási projektjét 2016 márciusában indította el a Retro Computers, két nap alatt össze is jött a kért 100 ezer angol font támogatás. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a leírás szerint gyakorlatilag kész volt a termék, igazából csak a tömeggyártásának a beindítására kellett a támogatás, így az adakozók elvileg 2016 szeptemberében már meg is kapták volna a kütyüjüket.

Ez nem történt meg, technikai nehézségekre hivatkozva először októberre, majd karácsonyra, végül pedig a következő év februárjára csúszott a teljesítési idő. Márciusban az IndieGoGo lezárta a közösségi finanszírozós kampányt, mivel kezdett gyanús lenni a sok hercehurca.

A projekt lezárásáig 513 ezer fontot, azaz olyan 186 millió forint támogatást kapott a Retro Computers az adakozóktól.

A következő fordulat múlt áprilisban történt, máig tisztázatlan körülmények között a kézikonzolos projekt két kulcsfontosságú menedzsere, Chris Smith és Paul Andrews is otthagyta a céget. Az elmúlt bő egy évben az adakozók játékkonzol vagy pénzvisszatérítés helyett csak showműsort kaptak: Smith és Andrews visszaélésekkel vádolta meg a Retro Computers elnökét és ügyvezető igazgatóját, mire Dr. David Levy és Suzanne Martin ugyanezekkel a vádakkal vágtak vissza nekik. Emellett arra is utaltak, hogy Smith és Andrews akadályozza őket az adakozók felé fennálló kötelességeik teljesítésében.

Sajnos nem világos, hogy mi történt és kinek van igaza, de mindenesetre pár sikertelen egyeztetés után az IndieGoGo illetékeseinek most elfogyott a türelmük, egy ekkora anyagi támogatást bezsebelt projekt esetében elfogadhatatlan ez a cirkusz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!