Kegyetlen büntetést kaphatnak a memóriagyártók

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
A kínai versenyhatóság szerint kartelleztek az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben durván kilőtt a rendszermemóriaként használt DRAM memórialapkák ára, hiszen komoly túlkereslet alakult ki a piacon. Ez részben a mobilos és a szerveres piacok jelentősen megugrott memóriaigényének, részben pedig az új technológiákra való átállásnak tudható be.

A kép csak illusztráció (G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória) Forrás: G.SKILL

Ettől függetlenül felmerült a gyanú, hogy a tartósan rendkívül magas árak részben kartellezésnek köszönhetőek, így a beérkezett panaszok alapján a kínai versenyhatóság még tavaly vizsgálatot indított a világ memóriatermelésének 90+ százalékáért felelős Samsung, SK Hynix és Micron trió ellen. A DigiTimes informátorai szerint nem voltak megalapozatlanok az árfixálással kapcsolatos gyanúk, a hatóság állítólag mostanra bizonyítékokat talált a kartellezésre.

Az előző két naptári év kínai DRAM-eladásai alapján az érintett memóriagyártók 0,8 – 8 milliárd dollár között bármekkora büntetést kaphatnak.

Nem ez lenne az első eset, hogy kartelleztek a memóriapiaci szereplők: az Egyesült Államokban még 2002-ben indult hatósági vizsgálatok során már alaposan megégették magukat, 2010-ben pedig az Európai Unió is kiosztott nekik egy összesen 331 millió eurós bírságot.

A jelek szerint az eddigi büntetésekből nem értettek a gyártók, de talán az épp nagy összegű állami támogatásokból saját memóriagyártókat a térképre feltenni próbáló Kína meggyőzheti az érintetteket arról, hogy a jövőben tartózkodjanak a versenyellenes magatartástól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!