Mik ezek az Intel Core+ processzorok?

intel core+ optane
Optane memóriamodul is található az Intel Core+ jelölésű processzorok dobozában
Vágólapra másolva!
Nem különlegesek, csak össze lettek csomagolva egy nehezen eladható termékkel.
Vágólapra másolva!

Végre újból érdemes Intel hardvereket használó új asztali PC-k összeállításába fogni, hiszen a napokban a teljes árpalettát lefedőre bővült a nyolcadik generációs Intel Core processzorok kínálata, továbbá piacra kerültek a megfizethető H310, B360 és H370 lapkakészletes alaplapok. Az Intel processzorkínálatát böngészők emellett találkozhatnak egy eddig sosem látott jelenséggel: egyes központi egységes dobozára Core+ jelölést tett az Intel.

Optane memóriamodul is található az Intel Core+ jelölésű processzorok dobozában Forrás: Intel

A marketingfogás magyarázata, hogy egyes processzorait mostantól egy 16 GB-os Intel Optane memóriával egybecsomagolva is árulja az Intel. Egy konkrét példát felhozva a Core i5-8400 és a Core i5+ 8400 modellek között pusztán annyi különbség, hogy utóbbi dobozában megtalálható a kérdéses memóriamodul is.

Persze nem ingyen, a processzor mellett memóriamodult is tartalmazó csomagok olyan 30 dolláros (bruttó 12 ezer forint környéki) felárat kaptak.

Az Intel Optane egy M.2 foglalatba illeszthető gyorsítótár, amely drámaian képes növelni a merevlemezeket használó számítógépek lemezteljesítményét.

Aki valamelyik Core+ csomag megvásárlása mellett dönt, annak B360 / H370 / Z370 chipsetes alaplapot kell vennie (a H310 nem támogatja az Optane-t), és persze fel kell áldoznia az M.2 foglalatot a memória számára.

A többség számára SSD mellé nem érdemes megvásárolni az Optane gyorsítótárat, ráadásul a gyorsítótár árát elnézve jogos a kérdés, nem volna-e sokkal jobb ötlet beforgatni egy SSD vásárlásába az összeget. Valószínűleg igen: a felhasználók java számára már elégséges kapacitást nyújtó 240 GB-os SSD-k olyan 20 ezer forint könyékén kezdődnek, míg a 480 gigabájtosak kezdőára körülbelül 32 ezer forint környékére csökkent az utóbbi időben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!