Nem minden GeForce MX150 egyenlő

nvidia geforce mx150 gpu grafikus vezerlo
Nem a gamereket célozza az NVIDIA GeForce MX150, de teljesítményre a legerősebb Intel HD Graphics vezérlőt is fölényesen lepipálja
Vágólapra másolva!
Egyes laptopokban a vártnál sokkal lassabb lehet a grafikus vezérlő.
Vágólapra másolva!

Tavaly májusban az NVIDIA bemutatta a megfizethető laptopokba szánt legújabb grafikus vezérlőjét, a kiöregedett GeForce 940MX leváltására tervezett GeForce MX150-et. A termékkel szerelt laptopok megvásárlását olyanoknak ajánlja a vállalat, akik hasznát tudnák venni némi extra hardveres gyorsításnak a képszerkesztő vagy videovágó programokban. Emellett persze játékokban is sokkal jobban teljesít az integrált Intel videovezérlőknél, de nem játékra szánják.

Forrás: NVIDIA

A Notebookcheck egyik munkatársának a napokban feltűnt, hogy az NVIDIA valójában kétféle változatot árul az MX150-ből: az egyik a tavaly májusban bejelentett normál változat, a másik pedig egy számottevően lassabb verzió. Nem világos, hogy az utóbbi mikor került forgalomba, de a jelek szerint csak 13 hüvelykes ultrabookokban használatos.

Balra a normál NVIDIA GeForce MX 150, jobbra a lassabb változat Forrás: Notebookcheck

A gyors és a lassú változatok között az a különbség, hogy az utóbbi számottevően alacsonyabb órajelekkel dolgozik: a GPU normál üzemi frekvenciáját, a Boost-órajelet, továbbá a dedikált videomemória sebességét is csökkentették a mérnökök.

Ennek köszönhetően a lassabb MX150 nem csak kevesebbet fogyaszt, de számottevően alacsonyabb a TDP-je is, 25W helyett csupán 10W. A TDP (Thermal Design Power) nem a lapka fogyasztását jelöli, hanem azt a munkamennyiséget, amelyet a hűtőrendszernek el kell tudnia végezni a chip túlmelegedésének megakadályozása érdekében.

Alapos összehasonlítás sajnos nem készült arról, hogy különféle jellegű terhelések esetén mennyi a kettő változat közti teljesítménykülönbség, azonban a 3DMark Firestrike szintetikus teszt szerint a lassabb GeForce MX150 olyan 25 százalékkal nyújt kevesebbet a normál változatnál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!