Változtat a Windows licencelésén a Microsoft

windows 10 microsoft
Már csak pár napig lehet ingyen beszerezni
Vágólapra másolva!
Plusz eltűnik a Windows 10 S, helyette a normál változatokba jöhet az S Mode.
Vágólapra másolva!

Ha minden igaz, akkor április elejétől kezdve jelentős változások állnak majd be a Windows 10 licencelésében. Paul Thurrott egy számítógépgyártóknak szétküldött tájékoztatás alapján azt írja, hogy a jövőben a hardverkonfigurációtól függ majd a Windows 10 licencdíja, ilyen szempontból összesen hatféle kiadás lesz majd a rendszerből. Ebből öt idén április elejétől, míg a hatodik május elejétől kerül bevezetésre.

Forrás: Microsoft

Fontos tudni, hogy az aránylag bonyolult hardveres kritériumrendszerrel a fogyasztóknak nem kell foglalkozniuk, csak a PC-gyártóknak. Az egész kavarásnak a Windows 10 licencköltségének meghatározásában van szerepe, a Microsoft így próbálja gépek értékével arányos áron adni a Windowst. Az új árképzési stratégia: Entry (25 dollár), Value (45 dollár), Core (65.45 dollár), Core+ (86.66 dollár), Advanced (101 dollár). A májusban érkező Home Advanced ára még nem ismert.

A fogyasztók által a boltokban megvásárolható Windows 10 licencek árai várhatóan nem változnak.

További érdekesség, hogy a Windows 10 áprilisban érkező, következő nagy frissítésétől kezdve (a hírek szerint Spring Creators Update lesz a neve) eltűnik a különálló Windows 10 S, helyette a megszokott Windows 10 rendszerek lesznek S Mode-ban üzemeltethetőek.

A gyártók képesek lesznek alapértelmezetten ebben a módban lévő számítógépeket árulni a fogyasztóknak. Egyelőre úgy tűnik, hogy Windows 10 Home S-t futtató gépeket vásárolt fogyasztók igény esetén ingyen átállhatnak majd a teljes értékű Windows 10 Home-ra, míg a Windows 10 Pro S esetében 49 dollár lesz a frissítési díj. Nem világos, hogy az Education és az Enterprise esetében hogyan működik majd a teljes Windowsra való átváltás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!