Hardveresen javítja a processzorait az Intel

intel curie ces 2015
LAS VEGAS, NV - JANUARY 06: Intel Corp. CEO Brian Krzanich unveils a wearable processor called Curie, a prototype open source computer the size of a button, at the 2015 International CES at The Venetian Las Vegas on January 6, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Még idén megszünteti a Meltdown és Spectre hibákat a cég.
Vágólapra másolva!

Továbbra is áll a bál az Intel háza táján, hiszen az elmúlt olyan 25 évben kiadott processzorainak többségét érintik a január elején nyilvánosságra került Meltdown és Spectre sérülékenységek. Mindkettő hardveres tervezési hibából fakad, és lehetővé teszik, hogy rosszindulatú alkalmazások kiolvassák a memória védett részeit.

Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója Forrás: AFP/Ethan Miller

A jelenleg használt processzorok esetében szerencsére hatástalaníthatóak a hibák: a Meltdownt az operációs rendszerekhez kiadott frissítésekkel már sikerül kivonni a forgalomból, míg a Spectre hibához lassan elkészülnek majd a BIOS-frissítések. Sajnos a Meltdown javítása csökkentheti a számítógépek teljesítményét, ráadásul minél régebbi egy processzor, annál látványosabb a probléma.

Az Intel vezérigazgatója most közölte a befektetőkkel, hogy a vállalat hardveresen is ártalmatlanítani fogja mindkét sebezhetőséget, azonban ezek a javítások csak az idei év vége felé megjelenő, következő generációs processzoraitól kezdve lesznek jelen.

A kérdéses processzorok esetében nem kell majd semmilyen szoftveres javításokat használni, így azok teljes gőzzel üzemelhetnek majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!