Játékipar: nem létezik videojáték-függőség

razer phone android gamer okostelefon
Razer Phone
Vágólapra másolva!
Beleszállt az amerikai játékipar a WHO legújabb javaslatába.
Vágólapra másolva!

December végén mi is beszámoltunk a fejleményről, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felveheti a videojáték-függőséget a Betegségek nemzetközi osztályozása című könyvének idén elkészülő, legújabb kiadásába. Ezzel lényegében hivatalossá válna, hogy egyáltalán létezik ilyen mentális betegség.

A kép csak illusztráció (Razer Phone) Forrás: Razer

Az amerikai videojáték-ipart képviselő ESA (Entertainment Software Association) nincs elájulva az ötlettől, így most közleményben tiltakozik a „Játékos rendellenesség" kézikönyvbe való felvétele ellen. A szövetség azzal érvel, hogy önmagában nem létezik videojáték-függőség, az ennek titulálni kívánt állapot valójában

más mentális problémák tünete.

„Az Egészségügyi Világszervezet jól tudja, hogy a józan paraszti ész mellett objektív kutatások is bizonyítják, miszerint a videojátékok nem addiktívek. Egy ilyen betegség hivatalos elismerése gondatlanul elbagatellizálná a valódi egészségügyi problémákat, például a depressziót, vagy a szociális szorongásos zavart, amelyek kezelést, és a tudományos közösség teljes figyelmét igénylik" – olvasható az ESA állásfoglalásában.

Sajnos a szövetség nem tért ki a közleményében néhány érdekes sajátosságra, amelyek feltétlenül tudományos vizsgálatra szorulnak ahhoz, hogy igazságot lehessen tenni az ügyben.

Például a modern játékdizájnok sarokköveit a játékosok jutalmazását lehetővé tevő rendszerek és eljárások jelentik. A gamerek lekötése érdekében a tervezők folyamatosan újabb és újabb taktikákat próbálnak bevetni annak érdekében, hogy a játékosok folyamatosan visszatérjenek a termékeikhez.

Ezek a rendszerek különösen fontossá váltak az elmúlt években, hiszen az óriási fejlesztési költségek miatt a kiadók egyre inkább szolgáltatásokként tekintenek a játékokra.

Mennyiségre kevesebbet gyártanak belőlük, azonban szeretnék, ha a játékosok alapvetően is rengeteg időt töltenének velük, majd a folyamatosan érkező új tartalmaknak köszönhetően újból és újból visszatérnének hozzájuk. Mindeközben pedig azt is el kívánják érni, hogy a játékosok új kiegészítők vásárlásán, továbbá mikrotranzakciókon keresztül folyamatosan csepegtessék a pénzt a játékaikba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!