Szelfit kérhet belépéskor a Facebook

Pilóta szelfi
Vágólapra másolva!
Gyanús fióktevékenységek észlelésekor aktiválódhat az ellenőrzés.
Vágólapra másolva!

A Facebook egyik pozitív vonása, hogy pillanatok alatt felvehetjük rajta a kapcsolatot az ismerőseink döntő többségével. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egy illetéktelen személy képes belépni a fiókunkba, akkor nem csak kémkedhet utánunk, de nagyon-nagyon kínos helyzetbe hozhat minket a családunk, a barátaink, a kollégáink előtt.

Forrás: Instagram/pilotganso

A Facebook már jó ideje támogatja a kétlépcsős hitelesítést, ennek a bekapcsolása esetén nem elég a felhasználói név és a jelszó a bejelentkezéskor, de meg kell adni egy SMS-ben kapott, vagy mobilos alkalmazással generált kódot. A lehetőség óriási mértékben növeli a felhasználói fiók biztonságát, de tökéletes védelem persze nem létezik.

A közösségi portál most elismerte, hogy az elmúlt időszakban csendben elkezdett szelfiket kérni azoktól a felhasználóktól, akiknek gyanús tevékenységet észlelt a facebookos fiókjában,

például váratlan földrajzi helyen feltűnve kívántak bejelentkezni.

A biztonsági vonal arcfelismerésen alapul: a bejelentkezni kívánó személynek adnia kell egy teljesen új, a Facebook rendszerébe korábban soha fel nem töltött arcképet. Ezt a rendszer összeveti a felhasználóról már elérhető régebbi arcképekkel, és elégséges mértékű egyezőség esetén engedélyezi a fiókba való bejelentkezést. Az újonnan készített fotót ezután törli a Facebook.

Nem világos, hogy az arckép nélküli felhasználók esetén mi a helyzet, de az arcfelismerés működéséhez túlságosan kevés információt szolgáltatott felhasználók esetében joggal feltétlezhető, hogy nem aktív a védelmi funkció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!