Ez a pohár bort és koktélokat tud csinálni a vízből

Vágólapra másolva!
Sajnos a Szingapúri Egyetem kutatói azt még nem tudták megvalósítani, hogy Jézushoz hasonlóan ténylegesen borrá változzon a víz, de állításuk szerint ezt már virtuálisan el tudják érni. A lényeg, hogy igyekeznek úgy átverni a különböző érzékszerveinket, hogy a megivott vízről az agyunk azt higgye, hogy ténylegesen bor. Vagy pezsgő. Vagy koktél. Vagy gyakorlatilag bármi más.
Vágólapra másolva!

A Vocktailnek (Virtual Cocktail) nevezett pohárnak ehhez át kell vernie az ízlelésünket, a szaglásunkat és a látásunkat. Kezdjük a szaglással: az egyébként 3D-nyomtatással készülő pohárba beépítettek három illatmintát, valamint három pici légpumpát. Ezek így a kiválasztott ital illatmolekuláit sikeresen tudják eljuttatni az orrunkba.

Forrás: Vocktail

Ami az ízlelést illeti, itt már kicsit bonyolultabb a helyzet. Itt két elektródacsík elektromos impulzusokat juttat el a nyelvünkre, amikor kapcsolatba lép azzal, és annak megfelelően stimulálja az ízlelőbimbóinkat, hogy milyen ízt is szeretnénk érezni. 180 mikroamper a savanyú, 80 mikroamper a keserű, és 40 mikroamper az édes íz.

Végül pedig ott van a látásunk. Ehhez a pohár aljába egy LED-es világítást építettek be, ami a kiválasztott italnak megfelelően színezi be a vízt: így lehet sötétpiros, ha vörösbort iszunk, vagy mondjuk világosas-zöldes, ha egy jó mojito koktélra vágyunk.

De ha már mojito. A Vocktail ugyan még nem kapható kereskedelmi forgalomban, de a fejlesztői azt ígérik, hogy már csak idő kérdése. Ráadásul szeretnének tovább menni, és másféle dolgokat is szimulálni: például az ital hőmérsékletét, vagy szénsavasságát. Meg persze egy rakás különböző ízt. Mindez pedig lehetőséget ad a kísérletezésre: a fejlesztést vezető Nimesha Ranasinghe például kifejezetten feltette a kérdést: miért ne próbálhatnád ki a mojitót egy kis eperrel, vagy csokival?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!