Meghaladja Magyarországét a bitcoin-bányászat áramigénye

felhő alapú szolgáltatás
FILE - A file picture dated 01 July 2014 shows servers connected in the new German Telekom AG datacenter in Biere, Germany. The subsidiary of T-Systems opened the company's largest datacenter nationwide with 150,000 square meters of space on 03 July 2014. Microsoft will soon offer its cloud service customers the ability to save data in Germany. Photo: JENS WOLF/dpa
Vágólapra másolva!
Az is kiderült, hogy jelenleg mennyi az ipar áramszámlája.
Vágólapra másolva!

A lassan már bankkártyával is elkölthető kriptopénzeket nem központi bankok adják ki, hanem a pénzek iránt érdeklődő személyek és befektetők állítják elő. A BitCoin esetében már jó ideje csak a komoly tőkével rendelkező vállalkozók képesek erre: szerverközpontokat hoznak létre, majd a számítógépekbe helyezett grafikus kártyákkal rendkívül komplex számításokat végeztetnek, a sikeres számítások eredménye maga a BitCoin.

A kép csak illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

A rendszer érdekessége, hogy folyamatosan nehezedik a BitCoin előállítása, egyre komplexebbé válnak számítások, így a bányászoknak egyre nagyobb számítási kapacitásra van szükségük. A rengeteg számítógép persze gigantikus mennyiségű áramot igényel, a brit energiaárakat összehasonlító Power Compare szolgáltatás pedig most megbecsülte, hogy momentán mennyi az annyi.

A BitCoin-bányászatnak jelenleg több energiára van szüksége, mint a világ 159 egyéni országának Forrás: Power Compare

A kutatók arra jutottak, hogy a BitCoint bányászók jelenleg a világ teljes energiaigényének 0,13 százalékát generálják, így a kriptopénz előállítása több áramot visz el, mint a világ 159 egyéni országának energiaigénye, többek közt Magyarországé.

Ha a BitCoin-bányászok egy országot alkotnának, akkor áramfogyasztás szempontjából a 61. helyen lennének a globális ranglétrán.

A kutatók szerint a BitCoin-bányászat éves áramigénye jelenleg olyan 29,05 TWh, aminek a szintén éves költsége 1,5 milliárd dollár,

azaz bő 392 milliárd forint.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!