100 milliárd dollárt ér az Amazon alapítója

Vágólapra másolva!
Jeff Bezos ezzel átlépte azt a határt, amit előtte csak egyetlen ember tudott korábban, és jelenleg messze a világ leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

A héten a fekete pénteki optimizmus miatt 2%-ot emelkedtek a világ legnagyobb online áruházának, az Amazon részvényeinek értéke.

Ezzel az alapító Jeff Bezos vagyona 2,4 milliárd dollárt ugrott felfelé, amivel így átlépte a 100 milliárdos álomhatárt (100,3 milliárdról van szó egészen pontosan), ez pedig több szempontból is nagy mérföldkő.

Egyrészt Bezos 2016 során még nagyjából Bill Gatessszel, a Microsoft alapítójával volt egy szinten, az egyik hónapban az egyik, a másik hónapban a másikat rangsorolták az első helyre, mostanra viszony egyértelműen átvezette a vezetést az Amazon fejese. Másrészt pedig a 100 milliárdos határt korábban csak egyetlen ember, szintén Bill Gates, tudta áttörni még 1999-ben.

Forrás: © 2016 Bloomberg Finance LP/Matthew Staver

Azt viszont meg kell hagyni, hogy Bezos nem sokat fordít jótékonyságra: 2002 óta napi árfolyamon körülbelül 500 millió dollárt költött erre célra. Ezzel szemben Bill Gates 700 millió Microsoft részvényt, és 2,9 milliárd dollárt adakozott el. A Bloomberg számításai szerint ha ez nem így történt volna, akkor Gates jelenleg körülbelül 150 milliárd dollárt érne, és továbbra is messze magasan a világ leggazdagabb embere lenne.

Mindenesetre a Microsoft legandája még így sem áll rosszul, 86,8 milliárdos vagyonával továbbra is a világ második leggazadagabb embere, őt pedig Warren Buffet követi 78,9 milliárddal.

Bezos egyébként még nyáron a Twitteren kért ötleteket arra, hogy milyen területen lenne érdemes jótékonykodnia, azóta azonban nem tudjuk, hogy tett-e tényleges lépéseket az ügy érdekében. Mindenesetre akkor azt írta, hogy még befektetéseivel hosszú távra tervez, a jótékonyság tekintetében inkább rövidebb távon szeretne azonnal érezhető segítséget nyújtani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!