786 kalózoldalt blokkoltak az oroszoknál a keresők

forbidden talk Beautiful Stop Gesture Censorship Single Word No Information Medium Girls Women Females Silence Letter X Crossing Sign Speech Young Adult Gesturing Talking Covering Beauty Backgrounds Caucasian Ethnicity One Person Freedom Surprise Shock Re
shocked young girl with X sign drawn on paper over her mouth
Vágólapra másolva!
Többek közt a Google is kénytelen cenzúrázni a keresési találatait.
Vágólapra másolva!

Október elsején parázs vitákat szított törvény lépett életbe Oroszországban, amely lehetőséget ad a helyi távközlési hatóság számára, hogy eltüntesse a feketelistáján lévő warez webhelyeket, továbbá azok tükörszervereit a keresőmotorok keresési találataiból. Persze ezt nem közvetlenül hajtja végre a hatóság, a keresőmotorok üzemeltetőinek kell elintézniük, hogy a listán lévő webhelyek ne jelenhessenek meg a találataikban.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/VladimirFLoyd

A törvény papíron az Oroszországban elérhető összes keresőmotorra vonatkozik, így többek közt a Google, a Yandex, a Mail.ru, a Rambler, és a Sputnik is kénytelen volt cenzúrázni a találatait. A TorrentFreak beszámolója alapján a hatóság nagyon komolyan veszi a dolgát, bő másfél hónap alatt 786 kalóz webhelyet tüntetett el a népszerű keresőmotorokból.

Kapcsolódó érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan egy másik törvény is életbe lépett, ami alapján az Oroszországban VPN-szolgáltatást nyújtó cégeknek regisztrálniuk kell a távközlési hatóságnál, és meg kell oldaniuk, hogy a helyi netszolgáltatók által is letiltott webhelyeket ne tudják elérni a felhasználóik.

Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor ők is felkerülhetnek a kérdéses tiltólistára, ennek következményeként pedig gyakorlatilag elfelejthetik, hogy az orosz felhasználóknak értékesítsék a szolgáltatásaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!