Lassan nyugdíjba vonulhat a 32 bites Windows

Young Woman using laptop on window sill Using Laptop Wireless Technology Brightly Lit Leisure Activity One Woman Only Only Women One Young Woman Only Only Young Women Young Women Women Females Comfortable Surfing the Net Mattress Paperwork Domestic Life W
A full length photo of woman using laptop while holding documents at home. Young female is sitting on window sill. She is working from home.
Vágólapra másolva!
2020-tól kezdve az Intel új hardverei nem támogatják majd a rendszert.
Vágólapra másolva!

A linuxos világ iránt érdeklődők valószínűleg tudják, hogy egyre több népszerű disztribúció már csak 64 bites formában érhető el, például az asztali számítógépekre szánt Ubuntu 17.10-ből sincs már 32 bites kiadás. A fejlesztők azzal magyarázzák a lépést, hogy marginálissá vált az igény a 32 bites kiadásokra, nem éri meg időt és pénz pazarolni az elkészítésükre és a tesztelésükre.

Forrás: Getty Images/PORTRA ehf/Portra Ehf

Most nagyon úgy tűnik, hogy pár éven belül a 32 bites Windows is nyugdíjba vonulhat. A Linux-disztribúciókhoz hasonlóan a Windows esetében sincs már jelentős igény a 32 bites változatra, emellett pedig az Intel most bejelentette, hogy a 2020-tól kezdve érkező alaplapi lapkakészletei nem lesznek kompatibilisek a 32 bites operációs rendszerekkel.

Ennek az a technikai magyarázata, hogy a BIOS helyett már régóta UEFI szoftvert futtató alaplapokból kikerül a CSM (Compatibility Support Module) komponens. Ez teszi lehetővé, hogy a 32 bites operációs rendszerek kompatibilisek legyenek az UEFI-vel.

Jó eséllyel az Intel bejelentése adhatja meg a végső lökést a Microsoft számára, hogy nyugdíjazza a 32 bites Windowst.

Ettől függetlenül persze a 64 bites windowson továbbra is futtathatóak lesznek a 32 bites alkalmazások és játékok, így az Intel lépése nagyon kevesek számára fog bármiféle gyakorlati problémát okozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!