Már politikai alapon is büntethet a Twitter

twitter @ kukac
Sok gondot okoz a kukac
Vágólapra másolva!
Mostantól bármiért elveheti a felhasználóktól az ellenőrzött státuszt.
Vágólapra másolva!

A komoly online közösségeknek mindig vannak írott és íratlan szabályai, az előbbiek megsértéséért pedig szankciók járhatnak. Ez teljesen rendben van, elvégre az üzemeltetők szíve joga eldönteni, hogy milyen közösséget szeretnének kialakítani és megtartani.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Éppen ezért is furcsa, hogy a Twitter csendben megváltoztatta a szabályzatát, így mostantól kezdve bármely felhasználótól elveheti az ellenőrzött státuszát, méghozzá indoklás nélkül. A felhasználók oroszlánrészének persze nincs ellenőrzött profilja: a megoldást a Twitteren „hivatalos" kommunikációt folytató, közismert személyeknek találták ki, hogy csökkentsék az őket megszemélyesíteni próbáló rosszakaróik dolgát.

A politikusok és hírességek jókora részének ellenőrzött a twitteres profilja, ezt a nevük mögötti kék pipa jelzi.

Az ügy háttere, hogy a Twitter nemrégiben megadta az ellenőrzött státuszt az egyesült államokbeli alt-right mozgalom egyik közismert alakjának, mire a közösségi szolgáltatás baloldali beállítottságú felhasználóinak egy tábora hangos nemtetszését fejezte ki.

Állításuk szerint a kék pipa olyan benyomást keltett, mintha a Twitter támogatná Jason Kesslert és a nézeteit.

Ettől a Twitter elhatárolódott, rövid időre leállította a folyamatban lévő profilellenőrzéseket, majd végül megváltoztatta a szabályzatát, hogy ne kelljen kommentálnia a kellemetlennek bizonyult személyek ellenőrzött státuszának elvételét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!