2020-ban jöhet az Apple kevert valóságos szemüvege

Vágólapra másolva!
Egyre több utalás és pletyka érkezik azzal kapcsolatban, hogy az Apple már gőzerővel dolgozik egy kevert valóságot (avagy augmented reality, AR) használó szemüvegen.
Vágólapra másolva!

Most éppen a Catcher Technology elnöke, Allen Horng beszélt arról, hogy az eddigi tapasztalataik alapján az ilyen szemüvegeknek jól kell kinéziük, és elég könnyűnek kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen lehessen hordani őket.

De miért fontos ez?

Nos, azért, mert a Catcher Technology az Apple egyik fontos beszállítója, ők készítik például a fémvázat az iPad, iPhone és MacBook készülékekhez.

Horng nyilván nem említette ezzel kapcsolatban az Apple-t de a rajongók gyorsan összekötötték a pontokat.

Ez még egyelőre csak egy illusztráció. Forrás: UploadVR

Ezt követően a Bloomberg is írt arról saját forrásából, hogy az Apple nem csak egy szemüvegen dolgozik, hanem hozzá egy teljesen új operációs rendszeren, melyet rOS-nek hívnak ("reality operating system). Ezzel párhuzamosan a vállalat azt tervezi, hogy egy külön alkalmazásboltot kapnak az ehhez készült szoftverek.

A hírek szerint az Apple egyelőre még nem döntötte el, hogyan vezérelhetjük majd a szemüveget, de úgy tűnik, hogy a Microsoft HoloLenshez hasonlóan gesztusokkal, valamint hangvezérléssel, hiszen minden bizonnyal beleépítik Sirit, az intelligens asszisztenst. Meg persze készül hozzá egy telefonos alkalmazás is.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az utóbbi időben többször is hangoztatta, hogy szerinte a kevert valóság (AR) sokkal érdekesebb számukra, mint a virtuális valóság (VR), és akár olyan forradalmat is hozhat ezek használata, mint amilyet az okostelefonoknál láttunk.

Az Apple eltökéltsége mindenesetre látszik az AR mellett: az új iPhone-okhoz és iPadekhez már az ARkiten keresztül lehet kevert valóságos alkalmazásokat készíteni. Ezen kívül most már több száz fős csapat dolgozik AR-es technológiákon a vállalatnál Mike Rockwell, a Dolby Labs egykori vezető mérnöke alatt.

A jelenlegi információk szerint az Apple azt tervezi, hogy 2019-re lesz kész a szemüveghez szükséges technológia, majd 2020-ban piacra is dobhatják.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!