Egymilliószor töltötték le a kamu WhatsAppot

whatsapp google android play áruház
Kamu WhatsAppok a Play Áruházban
Vágólapra másolva!
Továbbra is szinte bármi feltölthető a Play Áruházba.
Vágólapra másolva!

Az Android hivatalos programboltja már a kezdetek óta hemzseg a valamilyen módon rosszindulatú alkalmazásoktól, a készítőik jobb esetben csak mások ismertségével vagy szellemi tulajdonaival visszaélve próbálnak némi pénzt keresni. Rosszabbik esetben kártevőket próbálnak feltöltögetni a Play Áruházba, ráadásul az ezek kiszűrésére kitalált Play Protect szolgáltatás nem képes racionális hatékonysággal kiszűrni azokat.

Kamu WhatsAppok a Play Áruházban Forrás: Origo

A Play Áruház biztonsági problémái miatt ugyan rendszeresen megkapja a magáét a Google, azonban most egy különösen problémás csalásra derült fény: egy személy kamu WhatsAppokat töltött fel az áruházba, az „Update WhatsApp Messenger" alkalmazását a boltból való törléséig bő egymillió alkalommal telepítették.

Szerencsére a kamu WhatsApp végső soron ártalmatlan volt, a telepítése után csak reklámokat jelenített meg.

Ettől függetlenül meglepő, hogy a Google még a Play Áruház legnépszerűbb alkalmazásainak a védelmét sem volt képes mindeddig megoldani, egy szimpla kulcsszavas szűrőt implementálva elkerülhető lett volna a hamis program elérhetővé tétele. Arra gondolunk, hogy létrehozhatnának egy ellenőrzőrendszert, ami a legnépszerűbb programok és szolgáltatások neveit tartalmazó lista alapján manuális ellenőrzésre jelölhetné az összes olyan publikálni kívánt alkalmazást, aminek a nevében megtalálható a listán szereplő bármely app neve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!