Cenzúrázza Oroszország a VPN-eket

protonvpn
Hétköznapi anonim netezésre a ProtonVPN ingyenes verziója is megfelelhet
Vágólapra másolva!
A szolgáltatóknak le kell tiltaniuk a távközlési hatóság feketelistáján lévő webhelyek elérését.
Vágólapra másolva!

Az internetes cenzúra és földrajzi alapú blokkolás könnyen kikerülhető a VPN-szolgáltatásokkal: ezek titkosított adatkapcsolatot hoznak létre egy általában szabadon választható országban lévő szerverrel, majd a felhasználók a kiválasztott kiszolgálón keresztül érhetik el az internetet. Ennek következtében egyrészt a netszolgáltatók nem képesek kideríteni, hogy az előfizetőjük milyen webhelyeket látogat, másrészt pedig a webszolgáltatásoknaknak pedig úgy tűnik, mintha a kiválasztott országban lenne a felhasználó.

A kép csak illusztráció Forrás: ProtonVPN

Oroszországban már jó ideje dívik a webhelyek blokkolása: általában a warez tartalmak letöltését lehetővé tevő, továbbá a szélsőséges nézeteket terjesztő portálok kerülnek fel a távközlési hatóság feketelistájára. A törvények szerint a netszolgáltatóknak minden racionális lépést meg kell tenniük, hogy a tiltólistán lévő webhelyeket ne tudják meglátogatni az internetezők.

VPN használatával persze kikerülhető volt a tiltás, így az orosz törvényhozók lecsaptak a technológiára. Mostantól kezdve az országban VPN-szolgáltatást nyújtani kívánó cégeknek regisztrálniuk kell a távközlési hatóságánál, és kötelezően blokkolniuk kell az említett tiltólistán lévő webhelyeket. Amennyiben ezek közül valamelyiket elmulasztják, akkor ők maguk is felkerülhetnek a feketelistára.

Kapcsolódó érdekesség, hogy pár hete már az internetes keresőmotoroknak is el kell tüntetniük a tiltólistán lévő webhelyekre mutató keresési találataikat az orosz netezők elől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!