Megmenekülhetnek a mobilok hangcsatlakozói?

sony xperia x android okostelefon
Sony Xperia X
Vágólapra másolva!
A Microsoft újratervezte a 3,5 mm-es audio Jacket.
Vágólapra másolva!

A kávamentes kijelzők és a biometrikus hitelesítésre használható szenzorok mellett a mobilos világ egyik legnagyobb trendje, hogy a gyártók megkezdték a klasszikus hangcsatlakozó kivezetését. Állásfoglalásuk szerint a 3,5 mm-es audio Jack túlságosan sok helyet foglal, így nehézzé teszi a telefonok további karcsúsítását. Helyette azt szeretnék elérni, hogy a felhasználók vezeték nélküli módon, vagy USB Type-C kábellel csatlakoztassák a hangeszközeiket a mobiljaihoz.

Forrás: Sony

A Microsoft most szabadalmaztatott egy alternatív hardveres dizájnt, amely a hangcsatlakozó megtartása mellett tenné lehetővé a készülékek karcsúsítását. Egyszerű ötletről van szó: a csatlakozó aljzata alapvetően csak egy apró rés volna, amely a hangkábel bedugására kiterjeszkedne. A kiterjesztett állapotban persze jóval nagyobb lenne a térfogata, így az ötlet szerint a foglalat kiemelkedhetne a telefon hátlapjának a síkjából, akárcsak a kameraszenzorok.

A Microsoft szabadalmaztatta a kiterjeszkedő dizájnt használó audio jacket Forrás: Microsoft

Az elképzelés egyszerű és jó, azonban érzésünk szerint a mobilgyártók figyelmen kívül fogják hagyni. Több okból is: egyrészt kihívást jelenthetne az igazán időtálló anyagok megtalálása, másrészt valamilyen mértékben növelné a telefonok gyártási komplexitását, harmadrészt pedig a gyártók valószínűleg nem kívánják „elcsúfítani" a fémházas telefonjaikat valamiféle alakváltásra képes, gumis-műanyagos betéttel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!