Mindenkiből rendőrségi informátort faragna a Taser

rendőrjárőr, USA
CAMDEN, NJ - AUGUST 22: Officer Adam Fulmore, of the Camden County Police Department, goes on a foot patrol on August 22, 2013 in the Parkside neighborhood of Camden, New Jersey. The town of Camden, which was once a large industrial town but watched it's population dwindle as manufacturing left, has been marred with societal problems including high unemployment, crime, murder and heavy drug trafficking for decades. The Camden County Police Department was officially created in May, 2013, after the unionized Camden Police department was disbanded. The overhaul, which was supported by New Jersey Governor Chris Christie, has been considered unprecendented and has been closely watched around the country. The new force currently has approximately 280 members, and will reach full size by December, with 400 members. Early signs suggest the overhaul has been effective - The Wall Street Journal reported earlier this month that Camden murder rates fell 29% from May, 2013 to July 2013, compared to the same period last year. Absentee rates of the CCPD is also lower: approximately 5% of officers have been reported absent so far, compared to approxmiately 30% of the Camden Police Department prior to the change in command. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A polgárok feltölthetik majd a bűnesetekről készült fotóikat és videóikat a rendszerébe.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt néhány évben elég sokat lehetett hallani az egyesült államokbeli médiában a „rendőrállam" kifejezést. Ennek általában az volt az apropója, hogy a rendőrség egyes főként afroamerikaik által szervezett tüntetések kézben tartására gépfegyveres alakulatokat küldött ki.

Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Ez enyhén szólva sem tetszett a résztvevőknek, ami a tüntetéseik kontextusának ismeretében tökéletesen érthető: a döntő többségüket teljesen indokolatlanul érő – és jó néhány esetben halálos kimenetelű – rendőri erőszak ellen mentek el demonstrálni, mire megjelent akár több tucat állig felfegyverzett, általában fehér bőrszínű rendőr a demonstráció biztosítására.

A katonaságnál rendszeresített fegyverekkel és éles lőszerrel való parádézás nem csak hogy indokolatlan, de rendkívül provokatív volt a rendőrség részéről; olyan erővel vonultak ki, mintha nem állampolgárok tüntetnék, hanem egy idegen hatalom katonái potyognának az égből.

Forrás: Science Photo Library/SAMUEL ASHFIELD

A közelmúltig Taser International néven ismert, nemrég Axonra átnevezett vállalat most újra kívánja értelmezni az amúgy is lazán definiált rendőrállam fogalmat:

minden amerikai állampolgárból potenciális rendőrségi informátort faragna.

A nyomozóhatóságoknak hardvereket és szoftvereket nagy értékben szállító Axon néhány héten belül formálisan is be fogja jelenteni a jelenleg Public Evidence Product néven futó fejlesztését. Egy mobilokról és számítógépes böngészőkből elérhető szolgáltatásról van szó, amely a tervek szerint lehetővé teszi majd az állampolgárok számára, hogy saját készítésű fotókat és videókat küldjenek be a rendőrségi felvételek tárolására használt Evidence.com adatbázisába. A beküldött anyagok automatikusan elérhetővé válnak a majd az illetékes nyomozóhatóságok számára.

Az Axon tájékoztatása szerint a folyamatban lévő nyomozások segítésére találták ki a rendszert, nem pedig mások piti bemószerolására.

Egyelőre nem világos, hogy miként működik majd a rendszer, hiszen a bizonyítékot beküldeni kívánó állampolgároknak könnyen be kell tudniuk azonosítani a bűneseteket, de anélkül, hogy sérülnének a nyomozás érdekei, vagy az ügyben valamilyen módon érintettek magánszférája.

Forrás: AFP/Andrew Burton

A termékkel kapcsolatos további aggály, hogy az Axon hogyan fogja kezelni a rendszerébe feltöltött információkat. A cég szerint semelyik munkatársuk sem fogja megtekinteni a beküldött képeket és videókat, azonban a gépi tanulással és mesterséges intelligenciával foglalkozó üzletága ettől függetlenül még felhasználhatja azokat a fejlesztései során.

Nem teljesen világos, hogy mivel foglalkozik a divízió, de nem lepődnénk meg, ha az arcfelismerési algoritmusok és a prediktív bűnmegelőzési modellek fejlesztése előkelő helyeken lennének a teendőlistáján. A rendszerek tanítgatásához felettébb hasznosnak bizonyulhatnak az állampolgárok által nagy mennyiségben beküldött anyagok, a segítségükkel az Axon közvetett módon tovább erősíthetné a piaci pozícióját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.