Az ügynökségek már saját sztárokat nevelnek

Internet Hungary Fanta Elnöki Főnökség projekt
Internet Hungary Fanta Elnöki Főnökség projekt
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet saját influencert építeni? Mi a különbség a content creator és az influencer között egy márka szemszögéből? Miért nem mindig megfelelők a meglévők? Erről a dilemmáról és lehetséges megoldásukról beszélt Varga Gábor, a Café Communications Magyarország digitális szolgáltatásainak vezetője.
Vágólapra másolva!

A kétnapos Internet Hungary szakmai konferencián a Saját influencert nevelek c. előadás egy kifejezetten újszerű megközelítést vett elő. Nem a szokásos

témakört járta körbe, hanem nemes egyszerűséggel azt állította, hogy lehet saját inkubációt is alkalmazni. De mielőtt még továbbmennénk tegyünk különbséget. Varga Gábor szerint a márka szempontjából content creator ma minden videós, aki számára fontos vagy éppen trendi témákról készít rendszeres időközönként videókat, melyekkel nagy követő bázisra tesz szert. Social media influencerek pedig azok a márkáknak, akik YouTube-os tartalom előállítók és instagram "sztárok", akik gyakran (általuk kedvelt) termékeket hirdetnek és helyeznek el anyagaikban, egy márka együttműködés elemeként, vagy konkrét affiliate bevétel reményében.

De nem minden Content Creator akar fizetett influencer lenni, vagy csak még nem tud róla.

Kivel érdemes együttdolgozni?

Ez talán az első és egyben legfontosabb kérdés, amikor egy ügynökség megfelelő együttműködőket akar egy-egy kampányhoz kapcsolni. Fontos megvizsgálni, hogy az adott videós, influencer kiket ér el, mennyire aktív. Egyáltalán illeszkedik-e a személyiségéhez az adott márka? A konferencia egy másik beszélgetésében éppen Maris mondta ki, hogy ő például nem vállal el sminkvideós felkéréseket, mert nem lenne bennük hiteles. Ellenben gördeszkás tesztekre bármikor kapható.

Fontos az is, hogy egyezik-e a márka értékendje az adott személy értékrendjével?

Ha valaki a káromkodásairól lett ismert, de egy márka kizárja annak bármilyen előfordulását, akkor nyilván ez erős szűrő az adott személyre nézve. Nem elhanyagolható az árszabása sem és hogy dolgozott-e már a konkurenciánál. Hiszen eléggé furcsa lehet, ha egy korábban Pepsit képviselő fiatal egyik napról a másikra már a Coca-Cola ízét gondolja a legfinomabbnak.

TOP 10 influencerek Forrás: Origo

Miért érdemes "saját influencert" építeni?

A saját leendő kollégák, együttműködök kinevelését hat pontban összegezte a szakember:

  1. Kizárhatjuk, hogy a konkurenciával dolgozna.
  2. Egyeztethető az értékrend.
  3. Könnyedén tudunk vele hosszútávra tervezni.
  4. Költséghatékony megoldás lehet.
  5. A csatorna tematikája illeszthető a márka terveihez.
  6. Érdekes kísérlet és izgalmas építő munka.

Ma Magyarországon egyébként több, mint 500 youtuber, videós van. Ha a csak Instagramon vagy Facebookon jelenlévőket is hozzájuk vesszük, akkor pedig 500 és 1000 közé tehető a potenciális influencerek száma. Varga három kategóriára osztotta őket méretük alapján:

  • Macronak számít, aki 200 000+ követővel rendelkezik
  • Közepes méretűnek minden 20 000-200 000 követővel rendelkező
  • és micronak az 1 000 -20 000 követő közötti elréséssel rendelkezők.

A felkutatásukat tekintve kiemelete, hogy fáradhatatlan munka és rengeteg tapasztalat kell hozzá. Ugyan le lehet szűrni lájkolói/követői/feliratkozói szám alapján is egy részüket, de sokat számít a személyes benyomás. Stílus, megnyilvánulás, kisugárzás. Saját esettanulmányukat a Fanta Elnöki Főnökség (FEF) kampányán keresztül mutatta be.

Így kerestek és építettek saját influencereket

A FEF alapcsapata három alaptagból állt (Szabyest, Évi és Bánki Beni), őket egészítették ki egy pályázatos felhívással. Eredetileg két taggal bővült volna a csapat, de végül három főt vontak be. A pályáztatással egyfelől az egész kampány újabb és újabb tartalmat generált, amit meg tudtak osztani, másfelől, több, mint 50-en jelentkeztek 3 hét alatt. A nyertesek bekerültek a FEF tartalmakba és kampányokba, közönségtalálkozókon vettek részt, de tartalmakat készíthettek a saját csatornáikra.

Mindezért cserébe fizetést és egyéb juttatásokat kaptak, tartalmaikat hirdetéssel támogatták. De az ügynökség nem fukarkodott a szakmai tanácsadással sem vagy a technikai háttér biztosításával.

Kiknek érdemes saját influencert építeni? - merül fel a kérdés.

Végső konklúzióként a szakember kiemelte, hogy azoknak érdemes saját influencert nevelni, akik hosszútávra, legalább 2 évre terveznek. Nem áll távol tőlük a kísérletezés, úgy sem, hogy egyáltalán nem garantált a végeredmény. Képesek kommunikálni és együttműködni a mai fiatalokkal, de el is tudják őket engedni pár év múlva.