Tesztelhető a Firefox Quantum bétája

mozilla firefox quantum böngésző
Mozilla Firefox 57, avagy újabban Firefox Quantum
Vágólapra másolva!
Hosszú évek óta ez lesz a böngésző legfontosabb kiadása.
Vágólapra másolva!

Kedd este a Mozilla elérhetővé tette a Firefox 57 béta változatát, ráadásul a jelentőségének kihangsúlyozása érdekében átkeresztelte Firefox Quantumra. Egyelőre nem világos, hogy a Quantum utónevet ideiglenesnek vagy véglegesnek szánják-e az illetékesek.

Mozilla Firefox 57, avagy újabban Firefox Quantum Forrás: Origo

Így vagy úgy, de a Firefox 57 lesz a böngésző idei utolsó főverziója, a tervek szerint 2017. november 14-én válik elérhetővé a stabil kiadási csatornában.

Minden téren jelentős újdonságokat tartogat: komoly ráncfelvarrást kapott a felülete, beépített képernyőlopót kínál, észrevehetően gyorsabb az eddigi verzióknál, és már csak az eddigieknél jóval biztonságosabb WebExtensions keretrendszerű bővítményeket támogatja.

A Firefox működési tempójának növekedése két fő okra vezethető vissza: egyrészt az Electrolysis projektnek köszönhetően képessé vált párhuzamosan több szálon futni, másrészt pedig a Quantum projekt keretében az ősöreg Gecko megjelenítőmotorjának komponenseit egyenként újraírják a Mozilla programozói. A modern hardvereken sokkal hatékonyabban végrehajtható friss kódok nagyjából egy éve kezdtek el beszivárogni a Firefox kódbázisába.

A Firefox 57 sebességnövekedéséért felelős egyik kulcskomponens a Quantum CSS, a weblapok formázásának értelmezéséért felelős modul a böngészőpiacon egyedüliként képes több processzormagon futni. Ezen felül a programozók az elmúlt évben 468 olyan kisebb bugot is javítottak, amelyek valamilyen mértékben lassították a böngészőt.

Az óriási előrelépések ellenére a mostani mérföldkő kiadás csak a kezdet, a belátható jövőben további jelentős újítások bevezetése van kilátásban. Az említett Quantum CSS után a teljesen GPU-optimalizált Quantum Render képalkotó modult is megkapja a Firefox, míg a Quantum DOM Scheduler megakadályozza majd, hogy a háttérben lévő fülek lelassítsák a böngészőt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!