Befejeződött a videojátékos szinkronszínészek sztrájkja

life is strange before the storm videojáték
Life Is Strange: Before the Storm
Vágólapra másolva!
Tizenegy hónapig nem dolgozhattak egyes kiadóknál a SAG-AFTRA tagjai.
Vágólapra másolva!

Nem jellemző a videojáték-iparban a sztrájkolás, részben ezért is kavart nagy port, mikor tavaly októberben a karaktereknek hangot kölcsönző színészek egyik szakszervezete sztrájkba kezdett. A közel 117 ezer színészt tömörítő SAG-AFTRA megtiltotta a tagjainak, hogy körülbelül egy tucat játékkiadónál és játékfejlesztőnél szinkronmunkát végezzenek.

Life Is Strange: Before the Storm Forrás: Square Enix

A SAG-AFTRA célja a játékokon dolgozó színészek munkakörülményeinek és kompenzációjának javítása volt.

Az érdekvédelmi szervezet elfogadhatatlannak titulálta, hogy a munkáltatók titkolózásának köszönhetően a színészek nem képesek tisztességes bértárgyalásokat folytatni, a hangszálaikat folyamatosan károsítja az erőltetett felvételi ütemterv, a motion capture felvételeiket nem felügyeli mindig kaszkadőr, továbbá nem kaptak utólagosan jogdíjat a játékok eladásai után.

Ez nem csak a színészek, hanem hosszú távon a kiadók számára is problémát jelent, hiszen a folyamatos létbizonytalanság a pálya elhagyására kényszerítheti a bevált és tapasztalt színészeket.

Nem világos, hogy a 11 hónapos sztrájk pontosan hány projektet érintett, de az biztos, hogy a Life Is Strange: Before the Storm főszereplője emiatt kapott új hangot. Az első Life is Strange-ben Ashly Burch kölcsönözte Chloe hangját, míg az új játékban Rhianna DeVries vette át a szerepet, bár Burch tanácsadóként segített számára a munkában.

A sztrájk által érintett utolsó kiadók

– Activision Productions, Inc.
– Blindlight, LLC
– Corps of Discovery Films, Inc.
– Electronic Arts Productions, Inc.
– Disney Character Voices, Inc.
– Formosa Interactive LLC
– Insomniac Games, Inc.
– Interactive Associates, Inc.
– Take 2 Productions, Inc.
– VoiceWorks Productions, Inc.
– WB Games, Inc.

A SAG-AFTRA a hétvégén bejelentette, hogy végre sikerült megegyezni a makacskodó cégekkel, így a tagjai mostantól újból dolgozhatnak náluk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!