Elkészült a Microsoft és a Facebook óceán alatti netkábele

marea hajó óceán gerincvezeték netkábel
A fotó még a Marea lefektetésének megkezdésekor készült
Vágólapra másolva!
Másodpercenként 20 terabájt adat cikázhat Bilbao és Virginia Beach között.
Vágólapra másolva!

A kontinensek közti internetforgalom oroszlánrésze óceán alatti gerincvezetékeken száguld, a napokban elkészült a legújabb Európát és Észak-Amerikát összekötő kábel. A spanyolországi Bilbaót az egyesült államokbeli Virginia Beach városával összekapcsoló Marea a világ jelenlegi legnagyobb kapacitású kábele, az Atlanti-óceán fenekén pihenő gerincvezetéken 20 terabájt (160 terabit) adat haladhat át másodpercenként.

A fotó még a Marea lefektetésének megkezdésekor készült Forrás: RUN Studios

A Marea csúcstechnológiás mivolta nem csak a rekord átviteli sebességben mutatkozik meg. A hosszú távon ugyanilyen fontos tulajdonsága, hogy felettébb jövőtálló, aránylag könnyen és olcsón modernizálható, amennyiben bővíteni kell a kapacitását.

A gerincvezeték 6600 km hosszú és 4,65 millió kilogramm súlyú. Hosszúságra körülbelül a Kínai Nagy Fal harmadának, súlyra pedig 34 kék bálnának felel meg.

A Microsoft és a Facebook mellett a gerincvezeték harmadik nagy tulajdonosa a távközlési infrastruktúrák fejlesztésével foglalkozó Telxius. A kábelen bármely telekommunikációs szolgáltató vásárolhat kapacitást, nem csak az előbb említett két nagy techcég használja majd a szolgáltatásainak nyújtására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!