Warezellenes rendőrséget indíthat Belgium

kalózkodás, számítógép, hacker, feltörés, computer
Vágólapra másolva!
Állami munkacsoport foglalkozhatna a webhelyek folyamatos blokkolgatásával.
Vágólapra másolva!

Tovább fokozódhat a nyomás Európában a warezoldalakon, a TorrentFreak beszámolója alapján Belgium a jövőben szisztematikusan és államilag léphet fel az online szerzői jogsértés ellen. Az elképzelt warezrendőrség nem egyéneket üldözne, hanem a kalózoldalak elérését próbálná gyorsan és hatékonyan blokkolni.

Forrás: AFP

Kris Peeters miniszterelnök-helyettes és gazdasági-foglalkoztatási miniszter ötlete szerint a warezellenes részleg a gazdasági minisztériumon belül jöhetne létre. A munkatársainak elsődleges célja az internetes warezoldalak, továbbá azok proxyjainak felkutatása lenne.

A problémás webhelyek linkjeit egy tiltólistára tenné a csoport, a netszolgáltatóknak pedig legális webszolgáltatásokra kellene irányítaniuk az előfizetőket, amennyiben azok a tiltólistán szereplő oldalakat próbálnák elérni.

A feketelistás átirányítást persze többféle módon is kikerülhetnék az internetezők, azonban egy folyamatosan és proaktívan működő állami munkacsoport meglehetősen hatékonyan működhetne, így a kevésbé technikai beállítottságú warezolóknak fejfájást okozhatna a ténykedése.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az Európai Bizottság által még 2014-ben megrendelt, ám az elkészülte után villámgyorsan eltüntetett jelentés szerint a legritkább esetben bizonyítható, hogy az online kalózkodás ténylegesen csökkenti a szerzői jog által védett termékek eladásait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!