Bill Gates sem kedveli a CTRL+ALT+DEL kombót

bill gates microsoft windows 10
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Bill Gates, chairman and founder of Microsoft Corp., speaks during the Clinton Global Initiative (CGI) meeting on September 24, 2013 in New York City. Timed to coincide with the United Nations General Assembly, CGI brings together heads of state, CEOs, philanthropists and others to help find solutions to the world's major problems. Ramin Talaie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Eredetileg dedikált újraindító gombot szeretett volna helyette a billentyűzetre.
Vágólapra másolva!

A legtöbb számítógéphasználó hallott már a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációról. Eredetileg az IBM PC számítógépek „soft resetes" újraindítására volt használható, azaz nem ha fagyott ki totálisan az egész gép, akkor ezt lenyomva újraindítható volt. Az eredeti funkcióját a mai napig betölti a kombó, azonban konkrét újraindítás helyett már nagyon régóta csak a Windows egy különleges képernyője csalogatható elő vele, azon választható ki igény esetén az újraindítás.

Bill Gates Forrás: AFP/Ramin Talaie

Bill Gates most a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy továbbra is bántja a CTRL+ALT+DEL, az MS-DOS fejlesztésekor eredetileg egy dedikált gombot szeretett volna helyette a billentyűzetre. Ezt a kérést az IBM PC billentyűzetének megtervezésével megbízott David Bradley visszautasította, helyette kitalálta a híres billentyűkombinációt.

Gates és Bradley egyébként jóban vannak, 2011-ben például egy közös sajtómegjelenés alkalmával az IBM volt mérnöke azzal pörkölt vissza a Microsoft társalapítójának az ügyben,

hogy hiába ő találta fel a kombinációt, akkor is Gates tette híressé.

Ízlések és pofonok, hogy kinek melyik megoldás tetszik jobban. Annyi viszont biztos, hogy a dedikált gombbal ellentétben a CTRL+ALT+DEL kombinációt legalább nem lehet véletlenül megnyomni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!