Máris aggódik az USA Szenátusa az Apple Face ID miatt

apple iphone x face id arcfelismerés
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Al Franken szenátor számos, mindenkit érdeklő kérdésre vár választ a cégtől.
Vágólapra másolva!

A kedden bemutatott Apple iPhone X ujjlenyomat-olvasó helyett arcfelismeréssel teszi lehetővé a telefon tulajdonosának biometrikus azonosítását. A Face ID névre keresztelt rendszer nem szimplán az előlapi kamera képe alapján dolgozik, hanem 30 ezer infravörös sugár segítségével 3D-ben letapogatja az arcot. Az Apple szerint nem lehet fényképekkel átverni, és sokkal biztonságosabb a Touch ID-nél.

Apple iPhone X Forrás: Apple

Ettől függetlenül akad pár érdekes kérdés a technológia kapcsán, Al Franken egyesült államokbeli szenátor pedig rekordsebességgel meg is kereste velük Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját. Többek közt arra kíváncsi, hogy az Apple hol és hogyan tárolja az „arclenyomatokat”, milyen módon gondoskodott azok biztonságáról, honnan szedte az algoritmusok teszteléséhez használt 1 milliárd fotót, továbbá kíván-e bármit kezdeni a Face ID-s azonosításon kívül a lenyomatokkal.

Végül két igazán remek kérdés: az Apple hogyan teszi lehetetlenné, hogy például rendvédelmi szervek az együttműködést elutasító személyek arca elé tartva „erőszakkal” feloldják a mobiljaikat, továbbá miként reagál majd a vállalat a Face ID feloldását követelő hatósági megkeresésekre.

A szenátor szeretné, ha Tim Cook 2017. október 13-ig választ adna a kérdéseire. Az érdeklődők itt olvashatják el az Apple vezérigazgatójának küldött levelet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!