Durva pénzbe kerül az új iPhone mobilok gyorstöltése

Apple, Iphone 8, bemutatás
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 12: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller introduces the new iPhone X during an Apple special event at the Steve Jobs Theatre on the Apple Park campus on September 12, 2017 in Cupertino, California. Apple is holding their first special event at the new Apple Park campus where they are expected to unveil a new iPhone. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A gyári tartozék kábellel és töltővel nem érhető el a funkció.
Vágólapra másolva!

Az Apple rengeteg információt zúdított a kedd esti sajtótájékoztatóján a nagyközönségre. Többek közt az is kiderült, hogy az új iPhone X és iPhone 8 mobilok támogatják a gyorstöltést, így fél óra alatt nulláról 50 százalékra tölthető az akkujuk. Ez szuper hír, a gyorstöltés funkció hasznossága nem vita tárgya.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

Most kiderült, hogy az Apple elfelejtett közölni ennek kapcsán egy apróságot: akármilyen drágák is a telefonok, a gyorstöltés használatához szükséges kábelt és fali töltőt

nem sikerült betenni a dobozukba.

A mobilokhoz egy klasszikus Lightning ↔ USB Type-A kábel jár, és a jó öreg 5 wattos töltő. Ezzel két probléma van: egyrészt a gyorstöltést az újfajta USB Type-C csatlakozós kábelen elérhető USB Power Delivery szabvánnyal oldották meg a mérnökök, másrészt pedig a fali töltő nem képes elég energiát leadni a gyorstöltéshez.

Ennek köszönhetően aki szeretné gyorstölteni a készülékét, az kénytelen lesz vásárolni egy hivatalos USB C ↔ Lightning kábelt (az 1 méteres 10 290 forint, a 2 méteres 13 990 forint), továbbá egy gyorstöltésre képes fali töltőt. Utóbbinak elvileg nem muszáj hivatalos Apple-tartozéknak lennie, de a vállalat a saját 29 wattos töltőjének a leírásában egyértelműen feltüntette, hogy ezt ajánlja a mobilok mellé, 19 990 forintért.

Magyarán a vadiúj iPhone mobilok gyorstöltésének kiváltságáért az egyméteres kábelt és a hivatalos töltőt választva le kell tenni pluszban 32 280 forintot az asztalra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!