Venne új operációs rendszert a mobiljára?

sony xperia x android okostelefon
Sony Xperia X
Vágólapra másolva!
A Sony Xperia X-szel rendelkezők 50 euróért telepíthetik majd a Sailfish OS-t.
Vágólapra másolva!

A legtöbb androidos okostelefon szoftveres támogatása a piacra kerülés utáni 18-24 hónappal teljesen megszűnik, így sem újabb Androidot, sem biztonsági frissítéseket nem kapnak többé a vásárlók. Az egyetlen lehetőség a készülék megmentésére az egyéni Android-disztribúció (ROM) telepítése, ám ilyen közösségileg fejlesztett Android nem minden telefonra érhető el, ráadásul a vásárlók többsége számára túlságosan komplikált az installációja.

Sony Xperia X Forrás: Sony

A volt nokiások által alapított Jolla most egy érdekes koncepcióval állt elő (via Liliputing): októbertől kezdve 49,99 euróért cserébe telepíthető lesz az androidos appok javával kompatibilis Sailfish OS rendszere a kártyafüggetlen Sony Xperia X-re. Sajnos a Jolla momentán csak erre az egy készülékre tervezi kiadni a Sailfish-t, ráadásul egy ideig a ROM telepítése sem lesz felhasználóbarát, alapkövetelményként linuxos számítógép kell majd a művelethez.

Őszintén nem hisszük, hogy a hétköznapi mobilozók ilyen formában hajlandóak lesznek foglalkozni a megoldással, hiába érhető el a mobiljukra egy alternatív, aktívan támogatott rendszer.

Ettől függetlenül maga az ötlet érdekes: vajon megoldható lenne, hogy a szokásosnál hosszabb távon androidos frissítéseket kapni kívánó mobilozók egy opcionális előfizetéssel meghosszabbítsák a telefonjuk terméktámogatását?

Szavazzon!

Ön fizetne az okostelefonja operációs rendszerének kiterjesztett támogatásáért?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!