Az FBI és az NSA után is kémkedik a CIA?

cia logo langley virginia
A janitor mops the floor at the headquarters of the Central Intelligence Agency 03 March, 2005 in Langley, Virginia. AFP PHOTO/ Brendan SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Nem lenne meglepő a híresen paranoiás ügynökségtől.
Vágólapra másolva!

Nagyon komoly belpolitikai botrány törhet ki az Egyesült Államokban, ugyanis a WikiLeaks által csütörtökön nyilvánosságra hozott információk alapján a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2009 óta kémkedhet a hírszerző partnerei után.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A dokumentum szerint a célra használt szoftveres eszköz az ExpressLane névre hallgat, és érdekesnek ítélt állományokat gyűjt az ügynökség partnereinek számítógépeiről. Többek közt az FBI-tól, az NSA-től, továbbá a belbiztonsági hivataltól lophatott vele információkat a CIA. Az ügynökség azon partnerei lehetnek potenciálisan érintettek, akik a szervezet biometrikus adatgyűjtési rendszerét használják.

A rosszindulatú alkalmazást régebben a CIA által kiküldött ügynökök telepíthették a számítógépekre, akik azzal az ürüggyel nyerhettek hozzáférést a PC-khez, hogy frissíteni kívánják a rajtuk futó CIA-s szoftvert. Újabban állítólag már nincs szükség a külön fertőzgetésre, az alapszoftver telepítésekor rögtön felkerül a számítógépekre az adatlopó program.

Az ExpressLane elméletileg nem az interneten küldi át a CIA-nak a fájlokat, a technikusai pendrive-okon vihetik ki az adatokat a partnerektől.

Az adathordozókat valamilyen módon elvileg előkészítették, így a CIA adatlopó programja felismeri azokat a bedugásukkor, és átmozgatja rájuk az időközben begyűjtött adatokat. További érdekesség, hogy a kártevő időnként „tönkreteheti" a számítógépeket, a partnereknek ilyenkor ki kell hívniuk a CIA munkatársait a megjavításukhoz. A WikiLeaks szerint a CIA ezzel garantálja, hogy időnként mindenképp lehetőség nyíljon a kémprogram által mentett adatok begyűjtésére.

A WikiLeaks nem tér ki arra, hogy a CIA miért kémkedhet a partnerei iránt, de a Központi Hírszerző Ügynökség érthető okokból híresen paranoiás, így még az sem lehetetlen, hogy specifikus indok nélkül lophatja az adatokat.

Hírünk írásáig a CIA nem reagált a WikiLeaks információira.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!