A Spotify sem tolerálja a gyűlöletkeltést

spotify zene letöltés streaming
spotify zene
Vágólapra másolva!
Fehér felsőbbrendűséget hirdető zenekarok dalait törölte a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli sajtótermékeket szemlézők valószínűleg jól tudják, hogy napok óta hatalmas botrány van az országban. Charlottesville városának vezetése nemrég a fehér felsőbbrendűséget büszkén vállaló és hirdető, radikális jobboldaliak által tisztelt Robert E. Lee tábornok köztéri szobrának eltávolítása mellett döntött, katasztrofális következményekkel.

Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Az amerikai polgárháború rabszolgatartó oldalának legnevesebb figurájáról van szó, így a szélsőjobboldali szimpatizánsok nagy erőkkel tüntetni kezdtek a helyszínen a szobor eltávolítása ellen, helyenként náci szlogeneket skandálva. Persze gyorsan megjelentek az ellentüntetők is, a két csoport tagjai több alkalommal is összecsaptak. A tüntetés szombaton érte el a mélypontját, mikor egy 20 éves szélsőjobboldali fiatal az ellentüntetők közé hajtott az autójával: sokan megsérültek, egy 35 éves nő pedig belehalt a sérüléseibe. Időközben ismeretlen okból még egy rendőrségi helikopter is lezuhant, mindkét a gépen tartózkodó rendőr elhunyt.

A hétvégi események persze a techiparba is begyűrűztek: többek közt Mark Zuckerbeg és Tim Cook segítséget ajánlottak fel a gyűlöletbeszéd elleni harchoz, GoDaddy – Google – CloudFlare trió egyelőre eltüntették az internetről a The Daily Stormer neonáci publikációt, most pedig a Spotify is kivágott néhány gyűlöletkeltő, fehér felsőbbrendűséget hirdető zenekart a szolgáltatásából.

A Digital Music News portál írója összesen 37 problémás zenekart azonosított a zenestreamelő szolgáltatásban, ezek egy részét mostanra eltávolította a Spotify, a maradék még kiértékelés alatt áll. A Spotify szóvivőjének állásfoglalása szerint nem voltak tisztában azzal, hogy ilyen zenekarok dalai is elérhetőek a szolgáltatásban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!