Öngyógyító mobilkijelzőről álmodik a Motorola

iphone broken törött hiba
Vágólapra másolva!
A karcokat és a töréseket is képes lenne kijavítani a megoldás.
Vágólapra másolva!

A telefonok többségének érintőkijelzőjét üveg védi a karcolásoktól, ám a törésteszteken aránylag rosszul szerepel az anyag, nem elég hajlékony a leejtés során keletkező erők elvezetésére. Persze nem csak üveggel védik kijelzőket a mobilgyártók: a másik típusú elterjedt kijelzővédő anyag a műanyag, amely a nagyobb rugalmassága miatt ugyan nehezebben törik, cserébe viszont a karcolásokat nem bírja.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A Motorola megpróbálná többé-kevésbé egyesíteni a két kijelzővédő anyag előnyös tulajdonságait. A vállalat számára frissen megadott szabadalom alapján a mérnökök egy öngyógyító kijelzőben gondolkodnak, amely karcolódás vagy betörés esetén képes lenne nagyjából kijavítani önmagát.

A különleges kijelzővédő alapvetően műanyagból készülne. Az öngyógyítás úgy működne, hogy a telefon érzékelné a kijelző sérüléseit, majd felhasználói jóváhagyás után működésbe lépnének a mobilban lévő kis „fűtőtestek". A kibocsátott hő képlékenyebbé változtatná a kijelzővédőt, így az anyaga képes lenne többé-kevésbé visszarendeződni az eredeti struktúrájába.

Az ötlet jól hangzik, azonban a megvalósíthatóság kérdéses. A megfelelő kijelzővédő anyag megtalálása már önmagában komoly kihívásnak tűnik, ráadásul a fűtőtestek a telefon komplett belsejét felfűtenék, ami valószínűleg nem tenne jót a többi alkatrésznek, így a kijelzővédő műanyagnak aránylag alacsony hőfokon kellene reagálnia. Viszont túlságosan alacsony sem lehet a hőfok, hiszen ilyen esetben a kijelző akár a közvetlen nyári napsütés hatására, vagy éppen egy átforrósodott autóban is meglágyulhatna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!