Egyre nagyobb veszélyben a Chrome felhasználói

Portrait of an attractive woman at table grabbing her head Beautiful Bad News Sparse Computer Student Photography Girls Teenage Girls Women Screaming Error Message Currency Fear Terrified Shouting Shopping Working Studying Beauty Caucasian Ethnicity One P
Portrait of an attractive woman at the table with cup and laptop, book, notebook on it, grabbing her head. Bookshelf at the background, concept photo
Vágólapra másolva!
Folyamatosan lopják a bővítményeket a készítőiktől.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben beszámoltunk a hírről, hogy egy ismeretlen bűnöző vagy bűnözői csoport eltulajdonította a Google Chrome-hoz elérhető Copyfish és Web Developer bővítményeket, majd felturbózta azokat egy kóddal, amely saját reklámokra cseréli a weblapokon megjelenő hirdetéseket.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

A lopás adathalász módszerrel történik: a támadó küld egy e-mailt a Google nevében a fejlesztőknek, majd ráveszi őket a Google-fiókjuk felhasználói nevének és jelszavának megadására. Ezután bejelentkezik a fiókjukba, és átruházza a bővítményük tulajdoni jogát a saját felhasználói fiókjára.

Ennek következtében az eredeti fejlesztők elveszítik az irányítást a Chrome áruházban már listázott bővítményeik felett.

A Twitteren Kafeine nevet használó biztonsági kutatónak köszönhetően kiderült, hogy az eddig véltnél sokkal nagyobb a baj.

Bizonyítékai vannak arra, hogy a Copyfish és Web Developer mellett – valószínűleg ugyanaz a támadó – a Chrometana, az Infinity New Tab, a Web Paint, a Social Fixer, a TouchVPN, továbbá a Betternet VPN kiegészítők felett is átvette az irányítást.

A nyolc bővítmény rosszindulatú verziói összesen 4,8 millió felhasználónál települtek.

Sajnos a Google Chrome felhasználói csak azzal tudják elejét venni a fertőzött bővítmények használatának, hogy nem telepítenek kiegészítőket. A lopást a fejlesztőknek kellene megakadályozniuk: egyszerűen nem szabad hagyniuk, hogy becsapják őket, plusz a kétfaktoros hitelesítés bekapcsolásával is megakadályozhatják a bővítményeik eltulajdonítását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!