Ha ez igaz, akkor csalódunk az iPhone 8-ban

iphone 8, koncepcio
Vágólapra másolva!
A kiszivárgott firmware-ből ezúttal a virtuális home gombbal kapcsolatban derültek ki újdonságok, valamint azt is megtudtuk, hogy mekkora lesz az új képernyőn ténylegesen kihasználható terület. Ha az utóbbi tényleg igaznak bizonyul, az nagy csalódás lehet.
Vágólapra másolva!

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy a HomePod okoshangszóró internetre felkerült firmware-jének köszönhetően számos dolgot megtudtunk a készülő iPhone 8-ról. A lelkes programozók pedig azóta is túrják az Apple központjából véletlenül kikerült kódbázist, és újabb és újabb dolgokat fedeznek fel benne, most éppen a home gombbal és a képernyővel kapcsolatban.

Ahogy azt már szinte biztosan tudjuk (az előző szivárgás is erről szólt, még rengeteg azelőtt), az iPhone 8 egy olyan OLED-kijelzővel érkezik, ami a Samsung Galaxy S8-hoz hasonlóan majdnem teljesen elfoglalja a telefon előlapját és minimalizálja a kereteket. Ez persze azt is jelenti, hogy lent nem marad többé hely azt eddig megszokott fizikai home gombnak, hanem annak valamilyen formában a kijelzőn kell megjelennie.

A programozó Steve Troughton-Smith további turkálás után meg is találta a firmware-ben a virtuális home gombra vonatkozó részeket, amiből azt lehet kivenni, hogy:

  • az egy különálló, perifériás részen helyezkedik majd el a képernyő alján (tehát körülbelül úgy, mint az Android navigációs gombjai)
  • maga a gomb átméretezhető lesz
  • ha szükséges, akkor a gombot el lehet majd rejteni (de a periferiás rész valószínűleg ott marad valamilyen formában)

Viszont maga az alsó rész váltakozhat kisebb-nagyobb méretek között, így tehát adott esetben akár szinte teljesen el is tűnhet, ha például egy teljes képernyős alkalmazást futtattunk. Azt egyelőre nem tudni, hogy ilyenkor hogy hozható vissza, de valószínűleg egy alulról felfelé söpréssel. Ezen kívül az biztosan kiderült a firmware-ből, hogy a home gomb színét nem lehet majd változtatni.

A felfedezések alapján John Gruber dobott össze egy képet, hogy miként is nézhet ki az átméretezhető, variálható home gomb. A vegeredmény olyan lett, mintha egy Samsung-telefont néznénk.

Forrás: John Gruber / Twitter

Egy másik fejlesztő, Matt Bonney azonban a saját felfedezései alapján nem sokkal később előállt egy másik képpel, ami már azt mutatja meg, hogy mekkora ténylegesen felhasználható terület áll majd az alkalmzáskészítők rendelkezésére.

Forrás: Matt Bonney / Twitter

A fenti képen a piros rész jelöli a telefon különböző funkcióira fenntartott, lezárt helyet, a kék jelöli a jelenlegi iPhone 7 hasznos képméretét, amihez pedig nagyon keveset tesz hozzá a sárga csík, ami az iPhone 8 ténylegesen használható képmérete lesz az alkalmazások számára.

Ha pedig ténylegesen ez lesz a helyzet, az némileg csalódás, hiszen hiába érkezik mindent kitöltő kijelzővel az iPhone 8, ha ezért nem, vagy alig kapunk ténylegesen több hasznos helyet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!