Visszatért a csúcs videokártyák piacára az AMD

amd radeon rx vega videokártya
AMD Radeon RX Vega
Vágólapra másolva!
Lejárt az embargó, megérkeztek az első Radeon RX Vega tesztek.
Vágólapra másolva!

Remek éve van eddig az AMD-nek, a Ryzen termékcsaládjával kiváló ár-érték arányú processzorokat dobott piacra. Olyannyira befűtött velük az Intel talpa alá, hogy a rivális cég most augusztus 21-én bemutatkozó nyolcadik generációs Core processzorai a vártnál erősebbek lesznek, különösen a négymagossá váló Core i3 széria esetében várható óriási a teljesítménybeli előrelépés.

AMD Radeon RX Vega Forrás: AMD

A mai napon több évnyi kihagyás után a felső kategóriás videokártyák piacára is visszatért a vállalat, méghozzá a régóta mutogatott Radeon RX Vega családjának első két tagjával.

A drágábbik modell papíron már kapható, míg az olcsóbbik VGA forgalmazása csak két hét múlva kezdődik majd.

Az olcsóbbik modell a 399 dolláros Radeon RX Vega 56, ez a 449 dolláros NVIDIA GeForce GTX 1070 ellenfele. Az AnandTech tesztje alapján a Radeon kártya játékokban nagy átlagban 8 százalékkal gyorsabb a riválisánál, azonban 45-75 wattal több áramot fogyaszt annál.

A drágábbik kártya a 499 dolláros Radeon RX Vega 64, amely az azonos árú NVIDIA GeForce GTX 1080 vetélytársa. Olyan 10 százalékkal gyorsabb a testvérénél, a GeForce kártyával összehasonlítva pedig döntetlen meccset játszik: erősen játék- és felbontásfüggő, hogy kettő közül épp melyik képes több képkockát kipréselni magából.

Ami viszont kínos, hogy az NVIDIA kártyájánál 110-150 wattal is többet fogyaszt, ez azért erősen a GeForce felé billenti a mérleg nyelvét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!