Kibékült a Kaspersky és a Microsoft

kaspersky router
Már routeren a KasperskyOS
Vágólapra másolva!
Az orosz cég visszavonja a versenyhatóságoknak benyújtott panaszait.
Vágólapra másolva!

A vírusirtókat készítő cégek már a Windows 10 piacra dobása óta nehezményezték, hogy a rendszer az évente kétszer érkező gigafrissítésinek telepítése után általában letiltja és eltávolítja a termékeiket, mivel inkompatibilisnek ítéli azokat, nincsenek még rajta a fehérlistáján. Ezen felül a biztonsági szoftverek fontos értesítéseit is elnyomja a Windows 10, így például egyes felhasználók nem feltétlenül veszik észre, hogy lejárt a licencük.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab társalapítója és ügyvezető igazgatója Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky ezek miatt idén tavasszal formális panaszt nyújtott be Oroszország, Németország, továbbá az Európai Unió versenyügyi szerveinél. Az orosz cég álláspontja szerint a Microsoft a saját Windows Defender szoftverének erőltetése miatt vetette be a fenti fogyasztó- és versenyellenes praktikákat.

A Kaspersky és a Microsoft ma bejelentették, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni a nézeteltéréseket, így az orosz cég visszavonja a versenyhatóságoknak benyújtott panaszait.

A tájékoztatás alapján a jövő hónapban elkészülő Windows 10 Fall Creators Update frissítéstől kezdve a Microsoft szorosabban együttműködik majd a virusirtók készítőivel, hogy azok még időben fehérlistáztatni tudják az operációs rendszerrel kompatibilis termékeiket, ezzel elkerülve a szoftvereik frissítés utáni automatikus eltávolítását. Ezen felül a vírusirtók képesek lesznek saját buborékos értesítéseket megjeleníteni a felhasználóknak, a Windows nem fogja többé elrejteni például a licencekkel kapcsolatos riasztásaikat a Műveletközpontban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!