Elkészítésük előtt javíthatná a fotókat az Android

oneplus 5 okostelefon android
Az OnePlus 5 fő kamerája egy 16 megapixeles darab, míg a telefotós társa 20 MP-es
Vágólapra másolva!
Már a telefon kijelzőjén is a retusált képek jelenhetnének meg.
Vágólapra másolva!

A Wired beszámolója alapján valamikor a nem túlságosan távoli jövőben jelentősen jobbá válhat az Android fényképezője. A Google és az MIT kutatói egy olyan tanítható algoritmust készítettek, amellyel rendkívül jó minőségben javíthatóak a fotók, nem igényel semmilyen babrálást a fotós részéről.

Az OnePlus 5 fő kamerája egy 16 megapixeles darab, míg a telefotós társa 20 MP-es Forrás: OnePlus

Az egykattintásos fotójavítás önmagában nem újdonság, jó néhány képkezelő szoftver kínál ilyen funkciót. A kutatók rendszere abban tér el a legtöbb jelenlegi megoldástól, hogy nem a komplett fotón végzi el a színkorrekcióhoz vagy kontrasztállításhoz hasonló műveleteket, hanem csak a kép azon részeit veszi kezelésbe, amelyeken a számításai szerint javítani kell.

A Google és az MIT kutatói a közös projekt során eredetileg arra keresték a választ, hogy megoldható-e neurális hálózatokkal a különféle fotózási stílusok utánzása. Mostanra eljutottak odáig, hogy a képmanipuláló algoritmusuk egy szimpla okostelefonon is használható, olyan 20 ezredmásodperc alatt lefuthat.

Ennek köszönhetően a fotó tényleges elkészítése előtt már a javított kép jelenhet meg a mobil kijelzőjén.

Az algoritmus továbbra is kutatási és fejlesztési fázisban van. Egyelőre nem világos, hogy mikor válhat elérhetővé az Androidban (vagy bárhol máshol), a kutatók nem kívántak spekulációkba bocsátkozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!