Nem kell majd szabad hely az Android frissítéseinek

asus zenfone 4 max okostelefon android
Asus Zenfone 4 Max
Vágólapra másolva!
Streameléses módszerrel jöhetnek a javítások a rendszerhez.
Vágólapra másolva!

Sokaknak okozott már fejfájást az androidos eszközeikhez készült nagy szoftverfrissítések telepítése, hiszen a művelet előtt le kell tölteni az internetről a komplett frissítést, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű szabad hely a háttértáron. Amennyiben nincs elég hely, akkor valamilyen úton-módon fel kell szabadítani a szükséges kapacitást, különben elmarad a patchelgetés.

Forrás: Asus

Az Ars Technica beszámolója alapján az elkövetkező napokban véglegesedő Android 8.0-val megszűnik ez a probléma, de a fejlesztés megértéséhez egy pillanatra kanyarodjunk vissza az Android 7.0-ban bevezetett Seamless Updates funkcióhoz.

Az Android 7.0-val érkezett telefonokig úgy működött az androidos frissítések telepítése, hogy a telefon letöltötte a frissítést az internetről, majd újra kellett indítani, mire elkezdte hosszasan installálni a patchet a háttértár operációs rendszert tartalmazó partíciójára. A Google szerette volna kiküszöbölni, hogy a telefonok használhatatlanná váljanak a telepítés idejére, így a Seamless Updates funkcióval kettőre emelte az operációs rendszert tartalmazó partíciók számát.

A Seamless Updates-es frissítés úgy működik, hogy a bekapcsolásakor a telefon betölti az operációs rendszert az egyik rendszerpartícióról, letölti az internetről a frissítést, majd csendben installálja a frissítést a másik partíción lévő Androidra. A folyamat közben szabadon használható a készülék. Ezután újra kell indítani a telefont, ám az addig használt partíció helyett immáron az előbb frissített, másik partícióról tölti majd be az Androidot.

Az Android a telefon háttértárának két elszeparált részén is megtalálható. A telefon mindig abból a részből tölti be az Androidot, amelyikben a frissebb verzió található.

Az Android 8.0-tól tovább javul a helyzet, ugyanis a telefonoknak nem lesz muszáj egyben letölteniük a frissítéseket, helyette „streamelik" majd az internetről az adatokat, és közvetlenül felülírják a másik partíciót. Ennek köszönhetően elméletileg nem fordulhat elő, hogy a felhasználók a kevés szabad hely miatt nem tudják telepíteni a javításokat.

További jó hír, hogy valamikor a jövőben a Play Szolgáltatások is megkapja majd a streameléses frissítési funkciót, így a Play Áruházból származó appok frissítéseinek telepítése sem ütközhet majd tárhelykapacitással kapcsolatos akadályokba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!