Mobilappal harcolnának a nők megcsonkítása ellen

the restorers i-cut kenya
Az i-Cut alkalmazást készítő The Restorers csapat tagjai
Vágólapra másolva!
Egy kenyai lányokból álló csapat is bejutott a Technovation Challenge döntőjébe.
Vágólapra másolva!

Egyre több nemzetközi innovációs versenyt írnak ki a fiataloknak a multicégek és egyéb szervezetek, ilyen például a kimondottan tizenéves lányokat célzó, a Google-Verizon-ENSZ hármas által szponzorált Technovation Challenge is. Ezek a versenyek nem pusztán a tehetségek felfedezése és pályára állítása miatt hasznosak, hiszen a pályázók időnként földrajzilag vagy kulturálisan sajátos jellegű problémákra szeretnének megoldásokat találni.

Az i-Cut alkalmazást készítő The Restorers csapat tagjai Forrás: Technovation

A Technovation Challenge döntője a hónap későbbi részében lesz a Szilícium-völgyben, az egyetlen afrikai csapat pedig igencsak nehéz témát talált magának: a kenyai „The Restorers" tagjai egy mobilos alkalmazással szeretnének harcolni a női nemi szervek megcsonkítása ellen, továbbá segítséget nyújtanának azon keresztül az áldozatoknak.

A versenyt megnyerő csapat 15 ezer dollár támogatást kap a projektjének megvalósítására.

Az UNICEF információi alapján (PDF) jelenleg legalább 200 millió (!) olyan nő él a világon, akiket részlegesen vagy teljesen megfosztottak a külső nemi szerveiktől. Az áldozatok java elsősorban olyan kéttucatnyi afrikai országban koncentrálódik.

Ugyan a legtöbb kérdéses országban illegális az eljárás, azonban a hatóságok gyakran nem képesek vagy hajlandóak betartatni a törvényeket. Elsősorban az oktatásnak hála az elmúlt évtizedekben ugyan csökkenni kezdett a csonkítások száma, azonban nem mostanában fog történelemmé válni a praktika.

A becslések szerint a The Restorers hazájában a nők olyan 24 százaléka esett át a beavatkozáson.

Mint említettük, a csapat i-Cut mobilalkalmazása segítséget kíván nyújtani a beavatkozás előtt és után. Az appal közvetlenül elérhetőek lennének a hatóságok: a nők segítséget kérhetnének, azonnali kimentési kérelmet küldhetnének, bejelentéseket tehetnének, plusz általánosságban véve tájékozódhatnának a csonkításról.

Ugyan az i-Cut rendkívül hasznos lehet, azonban remek kérdés, hogy mi történne a csonkítás elől megmenekült nőkkel. Az eljárásnak mély kulturális gyökerei vannak, és nem kiszámítható, hogy miként reagálnának a rendőrség közbeavatkozására a családok és a helyi közösségek. Az appot valószínűleg célszerű lenne felvilágosító programokkal párhuzamosan elérhetővé tenni a közösségekben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!