Lemondhat a gázsijáról a makákó

fotó szelfie makákó majom fénykép Wikipedia
Naruto világhírű szelfije
Vágólapra másolva!
Nem illetik meg szerzői jogok a természetfotós fényképezőgépével szelfizett majmot.
Vágólapra másolva!

Szuper képekkel utazott haza 2011-ben az Indonéziában található Sulawesi szigetéről David Slater brit természetfotós. A megszokott képei mellett egy különleges fotósorozattal is gazdagodott, miután egy makákó elcsente a fényképezőgépét, majd szelfiket készített vele. A fotós szerint nem teljesen véletlenül készültek a képek, valójában ő maga próbálta rávenni a majmot a fotózásra, még a kamerát is szándékosan átállítgatta.

Az üstökös makákó által készített egyik szelfi Forrás: Caters News Agency/David J Slater

A nyomtatott és digitális formában is elérhető Wildlife Personalities című könyvében publikált fotók az elvárhatónak megfelelően nagy népszerűségre tettek szert, ám azt nem sejtette előre a fotós, hogy szerzői jogi vitákat fognak indítani.

Többek közt a Wikimedia is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szelfik nem képezik Slater szellemi tulajdonát, ugyanis nem ő készítette azokat, hanem a Naruto névre keresztelt majom. Ennek következtében közkincsnek tekinthetőek, Slater pedig nem kérhet jogdíjat senkitől a fotók felhasználásáért. A fotós természetesen nem ért egyet a Wikimedia álláspontjával.

Ezzel nem ért véget az ügy, a híres-hírhedt PETA ugyanis két évvel ezelőtt beperelte Slatert az Egyesült Államokban. Az állatvédő szervezet szerint a fotók szerzői jogait át kell ruházni Narutóra, az eddig befolyt és a jövőben befolyó licencdíjakat pedig a majomra és a környezetére kellene fordítani.

A PETA tavaly már lényegében elveszítette a pert, az ügyben eljáró San Franciscó-i bíróság szerint ugyanis az USA törvényei alapján állatok nem rendelkezhetnek szerzői joggal. A döntés ellen fellebbezett a PETA, azonban most az újabb döntéshozatal előtt a szervezet ügyvédje a bíró tudomására hozta, hogy szinte biztosan képes lesz a tárgyalótermen kívül rendezni az ügyet az alperessel.

Magyarán a PETA feladta a jogi harcot, Naruto pedig lemondhat a gázsijáról.

Az ügy bíróságon kívüli rendezése nagyobb fokú rugalmasságot nyújt a PETA-nak, a közös megegyezéses kapitulációval jelentős mennyiségű költséget spórolhat meg a szervezet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!