Letartóztatta a WannaCry-t megállított hackert az FBI

2017.08.04. 16:05

Banki adatokat lopó kártevő tervezésével vádolják az USA-ban.

Május közepén napokig foglalkoztatta a médiát a WannaCry zsarolóvírus által okozott globális pusztítás. A számítógépeken lévő egyes fájlokat titkosítással túszul ejtő kártevő a becslések szerint egy nap alatt 150 országban olyan 230 ezer számítógépet fertőzött meg. A gyors terjedéséhez a nem naprakész, vagy már nem támogatott Windowsok sebezhetőségeit használta ki.

Marcus HutchinsForrás: Frank Augstein/AP

Sokak nagy szerencséjére a WannaCry terjedésének elindulása után Marcus Hutchins biztonsági kutató megmentette a napot, a kártevő kódjának elemzése során ugyanis rájött, hogy egyetlen domaincím beregisztrálásával deaktiválni tudja a titkosítómodulját. Nem állította meg a WannaCry terjedését, de hatástalanította azt, a domain beregisztrálása után a kártevő befejezte a fájlok titkosítását.

A brit Hutchins azonnal nagy sztárrá vált: a helyi bulvármédia munkatársai komoly nyomozómunkával kiderítették a személyazonosságát, majd napokon keresztül zaklatták, a magánéletéről próbáltak szaftos sztorikat előkotorni.

A pár napnyi pokoljárás után Hutchins élete visszatért a megszokott kerékvágásba, azonban most újból nagy zűrbe keveredett:

csütörtökön letartóztatta Las Vegas-ban az FBI, mielőtt felszállt volna a hazafelé tartó repülőjére.

Egy biztonsági konferencia miatt utazott a híres-hírhedt városba.

A letartóztatás oka, hogy az FBI szerint Hutchins programozta a Kronos néven ismert, banki belépési adatokat lopó kártevőt. A szoftver 2014-től kezdve egészen a közelmúltig biztosan elérhető volt, legutóbb 2000 dollárba (olyan 512 ezer forintba) került a licence.

A nyomozók szerint Hutchins másodmagával dolgozott: a társa először a kártevő értékesítésével kapcsolatos munkákat végezte, majd olyan szolgáltatást kezdett nyújtani hozzá, amelyet igénybe véve a vásárlók átmenetileg elrejthették a kártevőt a vírusirtók elől.

Hírünk írásáig Hutchins nem tudott nyilvános nyilatkozatot tenni, így egyelőre nem világos, hogy mi az álláspontja az ügyben.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!