Repülőgépekkel szállítanak videokártyákat a kriptovaluta-bányászok

Vágólapra másolva!
A a kriptovaluta-bányászok nem csak felszippantják a játékosoknak szánt videókártya-készleteket, de azokat már repülőgépekkel szállítják a világ bármely részéről közvetlenül a bányaközpontokba. Egy nap késlekedést sem engednek meg.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a kriptovaluták (főleg az új Ethereum) bányászatához kifejezetten jól működnek a kereskedelmi forgalomban kapható, leginkább játékosoknak szánt videókártyák. Ezeket ugyanis ma már kifejezetten úgy építik fel a modern játékfejlesztés követelményeinek megfelelően, hogy rendkívül egyszerű utasításokból párhuzamosan képesek rengeteget végrehajtani, ami véletlenül pont megfelő azokhoz a műveletekhez, ami a Bitcoin vagy az Ethereum bányászatához szükséges.

A végeredmény az, hogy a bányászatra legjobban használható AMD videókártyákat vagy nem tudja megvenni a mezei halandó, aki tényleg csak játszani szeretne otthon, vagy teljesen irreálisan elszabadult árakkal szembesül.

Ezeket ugyanis tömegével vásárolják fel a bányászok, akik már rég nem otthon, anyuka pincéjében felállított számítógépeken futtatják az ehhez szükséges programokat, és reménykednek, hogy lepottyan egy-egy bitcoin. Mára a bányászat köré egész vállalatok épültek, akik szerverközpontokhoz hasonló módon és profizmussal üzemelik be az újabb és újabb gépeket, amikkel még nagyobb eséllyel indulnak a bányászatban, amihez persze még több videókártyára van szükség.

Az egész olyasmi, mint egy modernkori aranyláz, és aki nem kapcsol időben, az lemarad.

Ez főleg igaz az Ethereumra, ugyanis annak a maximálisan kibányászható mennyiségét mesterségesen liimitálták. A helyzet annyira komoly, a Genesis Mining vezetője, Marco Streng elárulta, a legnagyobb bányászcégek már repülőgépeket, konkrétan Boeing 747-eseket bérelnek, és azokkal szállítják le a megvásárolt videókártyákat a világ bármelyik pontjáról. A hajózás már nem jöhet szóba, ugyanis minden egyes nap kiesés hatalmas veszteség.

Forrás: Boeing

És habár a hiány hatására a videókártyák árai megemelkedtek némileg, ez még mindig nem sokat számít akkor, amikor például az Ehtereum árfolyama egy éven belül 10 dollárról 400 dollárra növekedett, vagyis a potenciális profit a negyvenszeresére nőtt. Streng szerint ez egyre több vállalkozó számára jelent egyre nagyobb gazdasági ösztönzést arra, hogy beszálljon a bányászatba. Ami persze még több videókártyára teremt igényt, ez pedig meg is látszik az AMD pénzügyi teljesítményén.

AMD részvényeinek értéke 152%-ot növekedett az elmúlt egy évben,

amihez persze köze van a vadonat új Ryzen processzorok sikerének is, azonban a forgalom jelentős része a kriptobányászok által folyamatosan felszippantott videókártya-eladásokból származik. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója elmondta, természetesen ők is látják a trendet, és hogy a kriptobányászok igényének köszönhetően tudtak sokkal nagyobb bevételt generálni, mint amire a piaci elemzők korábban számítottak. Ezzel együtt azonban a vállalat óvatos: a következő időszakra vonatkozó pénzügyi előrejelzéseiben továbbra sem számolnak a bányászok számára eladott videókártyákkal, ugyanis nem látják úgy, hogy ez hosszú távon segíti majd a növekedést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!