Nem lehet a zebrán mobilozni Honoluluban

2017.08.01. 10:06

Akár 99 dolláros büntetést is kaphatnak a visszaeső szabálysértők.

Sehol sem szokatlanok a mobiljuk kijelzőjére ragadt tekintettel közlekedők, és a jelenségből fakadóan az ehhez köthető balesetek sem kirívóak már. Hawaii állam fővárosának döntéshozói szeretnék csökkenteni a gyalogátkelőhelyeken a mobilozás miatt bekövetkező belesetek számát, ám ezt nem például a járdába beépített fényjelzésekkel kívánják elérni, hanem pénzbüntetések osztogatásával.

Forrás: Getty Images/Svetikd

Statisztikákat nem mutatott fel ennek alátámasztására, azonban Kirk Caldwell polgármester szerint Honolulu igazi nagyhatalom a gyalogátkelőhelyeken történő balesetek számában, az USA alig néhány másik nagyvárosában rosszabbak csak a számok.

A helyzet javítása érdekében megalkotott törvény szerint a zebrán a telefonjuk vagy a tabletjük kijelzőjét bámulók 15-99 dolláros (3.900 – 25.700 forintos) pénzbüntetést kapnak, attól függően, hogy hányszor kapták már rajta őket a szabályszegésen. Kizárólag a segélyhívót tárcsázni próbálók mehetnek át az utakon a telefonjuk kijelzőjét bámulva, de telefonálni továbbra is lehet a gyalogátkelőhelyeken.

A törvény 2017. október 25-én lép majd életbe.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!