Nem lehet a zebrán mobilozni Honoluluban

Young man on the streets of big city. Smart Phone Real People Male Beauty Fashion Posing Building Exterior Businessman One Man Only Men Males Surfing the Net City Life Rush Hour 30-34 Years 20-29 Years Backpack Smiling Waiting Reading Looking Walking Touc
Young man on the street of big city , waiting taxi, chacking his smartphone, for news or new messages. Or looking for map instructions. Carry backpack on one shoulder. Dusk time. Casual dressed. Street lights in background.
Vágólapra másolva!
Akár 99 dolláros büntetést is kaphatnak a visszaeső szabálysértők.
Vágólapra másolva!

Sehol sem szokatlanok a mobiljuk kijelzőjére ragadt tekintettel közlekedők, és a jelenségből fakadóan az ehhez köthető balesetek sem kirívóak már. Hawaii állam fővárosának döntéshozói szeretnék csökkenteni a gyalogátkelőhelyeken a mobilozás miatt bekövetkező belesetek számát, ám ezt nem például a járdába beépített fényjelzésekkel kívánják elérni, hanem pénzbüntetések osztogatásával.

Forrás: Getty Images/Svetikd

Statisztikákat nem mutatott fel ennek alátámasztására, azonban Kirk Caldwell polgármester szerint Honolulu igazi nagyhatalom a gyalogátkelőhelyeken történő balesetek számában, az USA alig néhány másik nagyvárosában rosszabbak csak a számok.

A helyzet javítása érdekében megalkotott törvény szerint a zebrán a telefonjuk vagy a tabletjük kijelzőjét bámulók 15-99 dolláros (3.900 – 25.700 forintos) pénzbüntetést kapnak, attól függően, hogy hányszor kapták már rajta őket a szabályszegésen. Kizárólag a segélyhívót tárcsázni próbálók mehetnek át az utakon a telefonjuk kijelzőjét bámulva, de telefonálni továbbra is lehet a gyalogátkelőhelyeken.

A törvény 2017. október 25-én lép majd életbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!