Jön az új kőkorszak a videojátékokban?

valós idejű grafika rense de boer
Valós időben renderelt kőhalom
Vágólapra másolva!
Sokat fejlődött a valós idejű kőrenderelési technológia.
Vágólapra másolva!

A nagy költségvetésű filmek már régóta abszolút lenyűgöző minőségű CGI-effektekkel kápráztatják el a nagyérdeműt. Ezeket nem csak elkészíteni, de renderelni is rendkívül nehéz, a filmekben megjelenő egy-egy képkocka leképezése akár több tucat órát is igénybe vehet, noha általában több ezer (egyes esetekben több tízezer) processzormagon fut a folyamat.

Valós időben renderelt kőhalom Forrás: Rense de Boer / Youtube

A videojátékokban lehetetlen elérni a filmekben látott grafikai minőséget, ugyanis valós időben kell renderelni a grafikát. Méghozzá tempósan: másodpercenként minimum 30 képkockát, de lehetőség szerint ennek inkább a dupláját ki kell préselnie magából a grafikus processzornak.

Ettől független persze a játékosok sem panaszkodhatnak, valós időben is teljesen hihetetlen dolgokat lehet művelni. A lenti videón megtekinthető számítógépes grafikát Rense de Boer készítette az Unreal Engine 4 játékmotorban, valószínűleg ezek minden idők legjobban kinéző, valós időben renderelt kövei.

Sejthetően nem zöldfülű az alkotó. A grafikai szakember évekig a Battlefield és Mirror's Edge játékokról híres DICE fejlesztőcégnél dolgozott technikai művészeti vezetőként, azaz a grafikát készítő művészek és a programozók munkáját hangolta össze.

A fenti techdemó készítése során is volt mit összehangolnia, ugyanis a valós idejű rendereléshez két NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti videokártyát kellett használnia a sima 60 képkocka / másodperces tempó zökkenőmentes tartásához.

Ebből sejthetően a belátható jövőben nem lesznek ilyen szép kövek a videojátékokban, mindenesetre az bizonyossá vált, hogy már manapság sem teljesen sci-fi a fotorealisztikus kőrenderelés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!