Fejlesztés alatt a nemi erőszakot észlelő matrica

intrepid nemi erőszak matrica
Elméletben bármely ruhadarabra felrögzíthető az Intrepid, ám a hatékony működéséhez körültekintően kell megválasztani a helyét
Vágólapra másolva!
Az Intrepid egy mobilalkalmazáson keresztül próbálja elijeszteni a támadót.
Vágólapra másolva!

Világszerte óriási problémát jelent a nemi erőszak, a rendelkezésre álló statisztikák szerint például az Egyesült Államokban másfél percenként áldozattá válik egy nő. A nemi erőszak a legaljasabb bűncselekmények egyike, hiszen a fizikai aspektusa mellett rendkívül nehezen feldolgozható érzelmi traumát okoz, az áldozatokat gyakran életük végéig kísérti a megerőszakolásuk ténye.

Elméletben bármely ruhadarabra felrögzíthető az Intrepid, ám a hatékony működéséhez körültekintően kell megválasztani a helyét Forrás: Jimmy Day

A nemi erőszak megakadályozására több lehetséges eszköz is létezik, azonban ezeket általában valamilyen módon működésbe kell hozniuk a megtámadott nőknek, amire gyakran nincs idejük és/vagy lélekjelenlétük. Jó, ha lapul a táskájukban például egy gázspray, de a bokorból kiugró támadó nyilván nem fogja kérésre pedánsan megvárni, mire sikerül előkotorni, majd használatra kész állapotba hozni az önvédelmi eszközt.

Az MIT egyik kutatója már jó ideje dolgozik egy olyan eszközön, ami ideális esetben képes teljesen passzívan detektálni a nemi erőszakot. Észlelés esetén a megtámadott személy telefonján keresztüli szirénázással először megpróbálja elijeszteni a támadót, majd megkísérli értesíteni a megadott ismerősöket és a rendőrséget.

Az Intrepid egy ruhára felragasztható matrica, amely Bluetooth segítségével kapcsolódik a mobilhoz. Olyan ruhadarabokra kell felragasztani, amelyeket erőszak kísérlete esetén a támadó vad, heves mozdulatokkal megpróbálhat eltávolítani, a csík a mozdulatok következtében a belsejében beálló elektromos változások alapján detektálja a potenciális erőszakot. Ennek egyik következménye, hogy a cselekvésképtelen – például alkohollal vagy droggal elkábított – emberek esetében is működhet.

Az eszközt fejlesztő Manisha Mohan háromszáznál is több nemi erőszakot átélt áldozat tapasztalatait és véleményét kérte ki az Intrepid fejlesztése kapcsán és során, hogy ténylegesen működőképes legyen a szisztéma. Az Intrepidet eddig viselt nők szerint az eszköz gyorsan megszokható, nem zavaró a hordása, főleg mivel nem kötelező nagyon specifikus helyekre feltenni, lehetőség van a pozíciójának személyre szabására.

A rendszer gyenge pontjának egyelőre az okostelefon tűnik, hiszen a szirénázásba kezdő mobilt megpróbálhatja működésképtelenné tenni a bűnöző, például erősen a földhöz vághatja, vagy kiszedheti az akkuját. Ez persze nem csak időt, de minimum egy kezet is igényel, így a megtámadott személy esélyt kaphat a menekülésre.

Egyelőre nem világos, hogy az Intrepid mikor és mennyiért kerülhet piacra. Érzésünk szerint nem lesz majd drága, hiszen a hardveres konstrukció és a mobilalkalmazás is aránylag egyszerűnek tűnik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.