Új driver érkezett az AMD Radeon kártyákhoz

amd radeon software
AMD Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2
Vágólapra másolva!
Meglehetősen hosszú kihagyás után az AMD újabb WHQL-minősítésű grafikus illesztőprogramot adott ki a Radeon HD 7000 és újabb grafikus kártyáihoz.
Vágólapra másolva!

A teljes nevén Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2 csomag meglehetősen sok újdonságot hozott a játékosok számára, azonban kezdjük a rossz hírrel: ettől a drivertől kezdve az AMD teljesen megszüntette a Windows 8.x támogatását, a cég szerint ugyanis kevesen használják a Microsoft megbukott rendszerét.

AMD Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2 Forrás: Origo

Ez többé-kevésbé igaz, a Steam játékplatform júniusi statisztikái alapján a Windows 8.x különböző kiadásainak kombinált részesedése csupán 7,96 százalék. Az AMD pedzegette, hogy az érintett rendszereket használók megpróbálhatják telepíteni az új meghajtóprogram Windows 7-es verzióját a PC-jükre, de nincs garancia a driver tökéletes működésére.

Innentől kezdve csak a Windows 7 és a Windows 10 rendszerek 64 bites változataihoz készülnek új meghajtóprogramok.

Az újdonságokra rátérve a Radeon Software 17.7.2-vel a játékukat rögzítők vagy élőben közvetítők a korábbi 50 helyett már 100 Mbps bitrátát is használhatnak a jobb képminőségű videofelvétel érdekében. Ezen felül a streamelők áttetszőséget állíthatnak be, mikor ráteszik a webkamerájuk képét a kijelzőre, hogy a kamera képe ne takarja ki teljesen a játék kezelőfelületének egy részét. A közvetítéssel kapcsolatos további fejlesztések közül kiemelhető még a hatékonyabb erőforráshasználat, az állítható mikrofonhangerő, és a push-to-talk funkció.

Akár 100 Mbps bitrátával is rögzíthetőek már videók, streamelhető a játékmenet Forrás: Origo

A jóval több gamer számára fontos újdonság a Radeon RX (és a jövőbeli Radeon Vega) videokártyákon elérhető Enhanced Sync, ami a megszokott V-Sync alternatívája.

Az Enhanced Sync anélkül próbálja megszüntetni játék közben a kép széthullását, hogy fix értékre zárolná a maximum képkockasebességet, ezzel elejét véve az apró akadásoknak, továbbá az észrevehető input lag kialakulásának. Amennyiben az FPS beesik a monitor maximum képfrissítési sebessége alá, akkor automatikusan kikapcsol.

Az Enhanced Sync a Radeon Software „Játékok" menüjében kapcsolható be: vagy a Globális beállításokra, vagy egy konkrét játék nevére kattintva, a „Várakozás a függőleges frissítésre" legördülő menüben található.

Végül megemlítendő, hogy az említett helyen bekapcsolható Radeon Chill már a DirectX 12 és Vulkan API-kat is támogatja. A bekapcsolása után a funkciót támogató játékok megpróbálják optimalizálni a képkockasebességüket, hogy csökkentsék a videokártyák fogyasztását és hőtermelését. Ezen felül a Chill már több GPU-s környezetben, és az Xconnect technológiás dokkolókon keresztül csatlakoztatott kártyák esetében is használhatóvá vált.

A legújabb meghajtóprogramot kétféle módon szerezhetik be a felhasználók: egyrészt frissíthetnek rá a Radeon Software-en keresztül, másrészt letölthetik az AMD webhelyéről a telepítőkészletét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!